Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

În căutarea unui dialog

Viața Medicală
Dr. Amalia DASCĂLU vineri, 17 mai 2013
   Viaţa stomatologică, revista Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, ar fi trebuit să prezinte, în nr. 1/2013, un interviu cu Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii. Din motive pe care potenţialii autori ai interviului nu le-au aflat încă, ministrul nu a mai răspuns la întrebări, astfel că editorialul scris de dr. Vlad Cristian Deac, redactorul şef al revistei, prezintă doar ceea ce medicii stomatologi şi-ar fi dorit să afle de la Eugen Nicolăescu. Astfel, principalele probleme cu care se confruntă stomatologii în România rămân cele care au legătură cu lipsa unei linii de finanţare pentru această ramură medicală, mai ales în condiţiile în care procentul din buget alocat stomatologiei a scăzut în mod constant în ultimii ani. De asemenea, medicii şi-ar fi dorit să afle care sunt planurile Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte susţinerea medicinii private, având în vedere faptul că cei mai mulţi dintre stomatologi îşi desfăşoară activitatea în cabinete individuale. Nici lipsa programelor de prevenţie în domeniul medicinii dentare nu a fost uitată de medici, care solicită intervenţia ministrului în acest sens. În acelaşi timp, stomatologii solicită şi elaborarea de programe de sănătate care să sprijine stomatologia în mediul rural.
Aceeaşi idee este susţinută şi de dr. Marton Pantel, preşedintele AMSPPR, în editorialul „Stomatologia socială încotro?“. Medicul denunţă faptul că au fost sistate fondurile acordate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru asistenţa medicală stomatologică şi spune că o astfel de măsură ar fi trebuit discutată doar după o evaluare a stării de sănătate a populaţiei în ceea ce priveşte asistenţa medicală stomatologică. De asemenea, medicul este nemulţumit de faptul că decizia de sistare a fondurilor a fost luată fără ca stomatologii să fie consultaţi, principala problemă fiind de fapt lipsa unui dialog între reprezentanţii ministerului şi cei ai asociaţiilor care reprezintă medicii stomatologi.
Câteva din paginile acestui număr al revistei prezintă şi noutăţile care s-au înregistrat în cadrul celui de-al XX-lea congres al AMSPPR, desfăşurat în perioada 8–9 martie 2013. Congresul a beneficiat de prezenţa prof. dr. Ecaterina Ionescu, preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România, dr. Alexandru Brezoescu, preşedintele CMD Bucureşti, şi prof. dr. Emilian Huţu, preşedintele Societăţii Române de Stomatologie. Tema congresului a fost legată de îmbinarea parodontologiei cu protetica dentară, iar lucrările prezentate au vorbit despre noutăţile în domeniu, cum ar fi tratamentul edentaţiilor suprapuse pe anomalii dentomaxilare, chirurgia mucogingivală cu şi fără grefe de ţesut autolog, retracţii gingivale sau mijloace de igienizare profesională a implanturilor dentare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.