Newsflash
Cultură

În culisele neurochirurgiei românești

de Dr. Dan VOINESCU - ian. 13 2017
În culisele neurochirurgiei românești
     Editura Minerva a lansat, cu ocazia târgului de carte Gaudeamus, o carte specială: Călătorii în centrul gândirii de Alexandru Vlad Ciurea, consemnate de Tudor Artenie. Este o carte-interviu, structurată pe capitole, în care găsim și câteva imagini de referință din istoria acestei ramuri medicale. Volumul este tipărit în condiții grafice elegante, ușor de citit, având o largă adresabilitate.
     Fără a propune o lectură medicală tehnică, multe dintre răspunsurile profesorului Alexandru Vlad Ciurea intră adânc în istoria neurochirurgiei și ne ajută să ne îmbogățim considerabil cunoștințele despre începuturile acestei specializări cu adevărat fascinante. Facem „călătorii” prin toată lumea, prin centre de excelență, cunoaștem medici extraordinari, adevărați vizionari, deschizători de drum. Aceștia sunt descriși într-o manieră apropiată smereniei – profesorul face, nu de puține ori, plecăciuni în fața celor care au crezut într-un ideal, au muncit pentru el și au fost cu adevărat eroi ai medicinii mondiale. Este o lecție despre respectul față de înaintași, o lecție despre modele de urmat, despre mentori. Nici neurochirurgia românească nu este lăsată deoparte. Intrăm în saloane alături de profesorii Bagdasar și Arseni, îi însoțim pe rezidenți în munca lor titanică și suferim sau ne bucurăm pentru fiecare pacient.
     Nu sunt uitate nici personalitățile fondatoare în neurochirurgia română, atât din București (dr. Sofia Ionescu, dr. Lenke Horvath, dr. Gheorghe Panoza), cât și din provincie, insistându-se asupra dificultăților clinice, diagnostice și operatorii în această grea specialitate. De asemenea, sunt menționate contribuțiile majore ale prof. dr. Alexandru Constantinovici și acad. prof. dr. Leon Dănăilă.
     Profesorul Ciurea este astăzi o somitate mondială, fără dubiu. Cartea ni-l descrie însă și altfel, pentru că este o invitație discretă de a-l vedea dincolo de halatul alb, dincolo de microscop. Îi aflăm nu doar pasiunile – surprinzător numeroase – dar și zbuciumul, momentele de singurătate, speranțele, inovațiile și, mai presus de toate, credința în Dumnezeu. „În timpul operației, neurochirurgul se simte foarte singur... Iar pentru a interveni cu succes pe creier, nu mă pot ruga altcuiva decât lui Dumnezeu”, mărturisește profesorul. Foarte puțini medici au reușit să depășească această barieră și să se dezvăluie cu atâta onestitate.
     Cartea ne mai dezvăluie și alte fațete ale personalității dr. Alexandru Vlad Ciurea. Acesta s-a remarcat și prin contribuții esențiale în domeniul managementului sănătății (este autorul a cinci monografii), multiple articole în domeniul alimentației (trei monografii despre E-uri), multiple comentarii, atitudini, intervenții în presa cotidiană și cea medicală. Un capitol care surprinde cititorii este legat de preocuparea autorului pentru problemele de istorie, mai ales cele cu implicație medicală, realmente fascinante. De asemenea, sunt menționate conferințele susținute de prof. Ciurea, iar dintre acestea, cea referitoare la pictura lui Michelangelo pe Capela Sixtină este de real interes.
    De asemenea, trebuie să dăm cezarului ce e al cezarului: autorul interviului, scriitorul și publicistul Tudor Artenie, se dovedește un iscusit interlocutor. El reușește să descopere „foaie cu foaie” un om, un specialist, un formator de medici, precum și drumul deloc neted de la rezidentul timid până la cel pe care îl știm azi, neurochirurgul român din boardul Federației Mondiale a Neurochirurgilor (WFNS).
     Sunt medic neurochirurg, nu sunt specialist în recenzii. Profesorul Alexandru Vlad Ciurea este unul dintre mentorii mei, iar această carte merită citită de cât mai mulți români. Este un complex de gânduri, idei și cunoștințe ale unui om cu care avem privilegiul să fim  contemporani. Un salvator de vieți omenești, un inovator în urma căruia rămân nu doar statistici impresionante, ci și principii de viață.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe