Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

În linia icoanelor de la Nicula

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON luni, 6 aprilie 2015
Personala Oanei Pop, Ferestre de lumină, găzduită de spaţiul de artă contemporană M2 din Cluj-Napoca,este evenimentul artistic care anticipează, fericit, apropiatele sărbători pascale, perioadă în care ne vom bucura de multe expoziţii de profil. Oana Pop este artist consacrat şi cunoscut mai ales prin arta fotografică. Mă refer la expoziţii precum „Clipe de privit“ (Ludwigsburg, Germania), „Exposure“ (expoziţie de artă fotografică, See/Exhibition Space, New York), „Inima“ (Galeria Cupola, Iaşi), „One life photo“ (concurs internaţional de fotografie, New York), „Contemporary Woman“ (expoziţie personală de fotografie, instalaţie, artobiect; Galeria Simeza, Bucureşti), „Înger şi Demon“ (expoziţie de grup, Galeria Veche, Cluj-Napoca), „Paradise Complice“ (expoziţie personală de desen, instalaţie, fotografie, Galeria Veche, Cluj-Napoca) şi, nu în ultimul rând, personala „Contemporani cu zorile omenirii“ (Muzeul de Artă Cluj, 2012; rod al celor trei săptămâni petrecute în Etiopia, peste .8000 de fotografii realizate în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011).
Trebuie amintite în acest context şi filmele realizate, „Printemps des poètes“ (film experimental, ICR Paris) şi „Bogăţii, hazna, stomac“ (fotografie şi film experimental). De reţinut este faptul că Oana Pop va avea, în cursul lunii mai 2015, o nouă personală de artă fotografică, la Paris.
„Ferestre de lumină“ propune un număr de zece icoane pe sticlă, majoritatea având ca temă majoră naşterea Domnului, temă împlinită şi prin „Bunavestire“, „Sf. Gheorghe omorând balaurul“, „Botezul lui Iisus“, „Iisus cu viţa de vie“, „Cina cea de taină“. Toate însă, lucru lăudabil, păstrează linia icoanelor de la Nicula. O putem numi pe Oana Pop, fără să greşim, o demnă urmaşă a iconarilor de la Nicula prin teme, culori, expresivitatea personajelor. Interpretarea artistei personalizează însă fiecare lucrare în parte. Aici intervin harul, experienţa, talentul Oanei Pop, un stil personal din care nu lipsesc compoziţiile pe cât de dinamice, pe atât de echilibrate, acurateţea liniilor, desenul rafinat, gama cromatică diversă, un echilibru perfect între conţinut şi formă. Ajunge să privim motivele florale, cele geometrice sau figurile sfinţilor pentru a realiza că Oana Pop stăpâneşte arta icoanei, reflectare la superlativ a sufletului de artist.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC