Newsflash
Cultură

În proiect: iubirea

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 27 2012
În proiect: iubirea
   Repetiţia e mama învăţăturii. Manipularea e cam la fel. Un tânăr cercetător francez de elită, dedicat biologiei computaţionale, sugerase într-un interviu reformarea învăţământului, spre a se răspunde optim provocărilor viitorului, prin – zicea dânsul – utilizarea unor algoritmi genetici meniţi să crească adaptarea elevilor la nou într-un mod asemănător cu adaptabilitatea ieşită din comun a microbilor la antibiotice, chiar dacă finalitatea diferă, ar fi asimilarea noului, nu rezistenţă faţă de el. Dar iată şi un contraargument: o televiziune de la noi difuzează opiniile unui specialist autohton care sugerează că adaptabilitatea microbilor nu este nici perfectă şi nici absolută, că ea scade în timp, ajungându-se ca o suşă cu antibioticorezistenţă dobândită să beneficieze din ce în ce mai puţin, cu trecerea anilor, de imunitatea ei. Nu ştim cum va reacţiona deci elevul sau studentul supus îmbunătăţirilor inspirate de instalarea antibioticorezistenţei. Problema rămâne deschisă.
   Apropo, pentru că a venit vorba de germenii patogeni: mai prost stăm la televiziune cu deosebirea dintre microbi şi virusuri. După părerea prezentatorilor cu masterate în comunicare şi doctorate în America, bacilul Koch e un „virus“. (Contaminare cu „viruşii“ de calculator? În afara faptului că virusurile cauzatoare de boli transmit şi ele informaţie nocivă, ce poate şi ea să blocheze „calculatorul“ uman, punându-l adică la pat pentru „resetare“, altă asemănare nu există, „viruşii“ de calculator nefiind, de fapt, decât tot o metaforă, inversă, inspirată de virusuri.)
   Revenim la învăţământ. Cercetări recente arată că tinerii îşi însuşesc, de regulă, prin planurile de învăţământ şi prin programa fiecărei discipline, numai cunoştinţele alese şi validate de… majoritatea umană a fiecărei perioade de timp. Criteriul adevărului ştiinţific, cel al actualităţii stringente, ca şi cel al utilităţii practice benefice (profitabilă în plan material şi, concomitent, de înălţare moral-spirituală, de cultivare a creativităţii constructive) se estompează.
   Gândeam astfel când un curent de aer proaspăt, o învolburare mixtă de nemulţumire şi entuziasm a izbucnit, pe neaşteptate, de pe un post de televiziune. Ecran împărţit în două: figura zburlită şi zâmbitoare a lui Alin Panc vs. silueta magnifică, de superman, a Greuceanului, tronând în alaiul de chipuri celebre de voievozi, de Făt-Frumos şi Ileana Cosânzeana. Titlul însufleţitului dialog vizual domină scena: „Şi noi avem supereroi!“ Din studio, Alin Panc ne cheamă patetic: „Haideţi lângă noi fraţilor şi amintiţi-vă că Ţara suntem noi! Trebuie să ne regăsim valorile şi să le apărăm! Numai dacă Burebista, Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul nu vor mai fi simple nume din manuale de istorie, ci vor învia, vor redeveni cu adevărat străbunii noştri, numai atunci vom putea scoate capul din pământ şi ne vom atinge fiecare menirea în viaţă. Ne doare când copiii noştri nu ştiu cum arată Ştefan cel Mare şi Sfânt, ori când se gândesc la Vlad Ţepeş ca la un vampir din desene animate. Vrem ca ei să-şi simtă înaintaşii!“ ne spune hunedoreanul Alin Panc, actor de profesie, cu vocaţie de reformator. Aflăm: Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României (APIR) – din care face parte – s-a constituit pentru promovarea moştenirii cultural-istorice a poporului român. Pe lângă proiectele destinate şcolii, colectivul fondator vrea să determine realizarea unui recensământ al monumentelor (şi al ruinelor istorice) în vederea restaurării lor, dar şi pentru reconstruiri virtuale, pe site-ul APIR, a cetăţilor şi ruinelor istorice aflate pe teritoriul României (Proiectul „România are istorie!“).
   „Noi nu suntem proşti, dar n-avem PR“, comentează convinsă moderatoarea citând spusele cuiva. „Nu ne mai iubim – spune Alin Panc – şi e cazul să ne revenim“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe