Newsflash
Cultură

În spiritul verii italiene

de Dr. Raluca BULEA - aug. 1 2014
În spiritul verii italiene
   Ca o anticipare a vacanţelor care sunt pe cale să înceapă pentru cei mai mulţi dintre noi (deşi există deja câte unii care „au furat startul“), în atmosfera plăcută a lungilor zile şi mai ales seri de vară, în care întunericului îi este parcă teamă să îşi intre în drepturi, Institutul Italian a organizat pentru noi, timp de o săptămână, în parcul Herăstrău, cea de-a doua ediţie a Festitalia, „un pic de Italia în Bucureşti“. După succesul din septembrie anul trecut, despre care v-am relatat în cadrul aceleiaşi rubrici, organizatorii s-au hotărât acum să lege manifestarea şi de momentul celebrării Zilei naţionale a Italiei, păstrând însă atmosfera informală a unei sărbători populare, deschisă pentru oricine.
   Relaxarea şi ritmul mai lent, specifice acestei perioade din an, s-au simţit peste tot în zilele de festivitate, inclusiv în modul în care spectatorii au ales să se bucure în fiecare seară de oferta artiştilor de pe scenă. Dincolo de modul clasic, amintind de o sală de spectacol (aşezat pe scaunele ordonate, dar totuşi cu picioarele în iarbă), părea încă şi mai potrivit să te scufunzi în ambianţa italiană nu doar cu ajutorul muzicii şi al cuvintelor, ci şi prin intermediul gustului şi mirosului mâncărurilor şi dulciurilor tipice, ale cafelei şi vinurilor din Peninsulă. Pentru o imersie completă. Iar pentru cei care îşi doreau la nivel fizic o relaxare autentică, existau o sumedenie de perne-fotoliu împrăştiate în jurul pajiştii, din care audiţia devenea o experienţă diferită, cu siguranţă foarte plăcută.
   Ca şi la ediţia de debut, organizatorii au pregătit tot felul de surprize pentru cei care, întâmplător sau intenţionat, ajungeau la „Roaba de cultură“ din Herăstrău. Delicii gastronomice, standuri cu obiecte artizanale sau oferind informaţii turistice despre Italia erau răspândite în zonă pe parcursul întregii zile, iar după-amiază şi spre seară începea cu adevărat distracţia: programe pentru copii, cu sport, marionete sau circ, completate într-una din zile de o manifestare specială dedicată ecologiei şi protejării mediului ambiant.
   În plus, punctul forte din agenda fiecărei zile a fost unul muzical, reprezentat de recitaluri şi concerte, susţinute atât de muzicieni români, de formaţie clasică, cât şi de cunoscute grupuri venite special din Italia, şi acoperind genuri dintre cele mai diferite. Le ninfe della tammorra ne-au încântat cu veselia cunoscută a cântecelor tradiţionale din sudul Italiei, condimentate pe scenă şi cu dansul specific, dezlănţuit şi exuberant, amintind pe alocuri de lipsa de inhibiţie a dansurilor ţigăneşti. Grupul Il magnetofono, revenit la Bucureşti după concertul de Crăciun, ne-a purtat pe ritm de jaz prin compoziţiile proprii, dar şi prin unele dintre cele mai cunoscute refrene ale muzicii italiene, fredonate oriunde în lume. Duetul Jalisse, câştigător în 1997 la San Remo şi finalist la Eurovision, a demonstrat că muzica de calitate nu are vârstă şi aduce bucurie publicului de ieri şi de azi, deopotrivă. Spre final, deşi programat într-o seară de luni şi abordând un sound destul de zgomotos, specific muzicii rock, grupul Sestomarelli a ridicat la dans numeroşii spectatori care veniseră special pentru a-şi încheia ziua în parc, alături de ei.
   Şi pentru că Festitalia de anul acesta a marcat şi preluarea de către Italia a preşedinţiei Uniunii Europene, ultima seară a manifestării a fost dedicată, în cel mai pur spirit european, ţării care a deţinut această funcţie în prima parte a anului: Grecia. De ajutor în organizare au fost Ambasada Republicii Elene la Bucureşti şi Uniunea Elenă din România. Pentru tot ce înseamnă cultură şi civilizaţie europeană dăinuitoare peste timp, publicul a fost foarte numeros, deşi eram în plină săptămână de lucru. Dar ritmurile greceşti sunt irezistibile pentru mulţi dintre noi, nu degeaba aproape că nu este petrecere mai serioasă la care românii să nu insiste să danseze, după o horă şi o sârbă, şi pe melodia „Zorba grecul“. Astfel, însoţiţi de muzică şi dans, am păşit cu bucurie în luna lui Cuptor, italieni, greci şi români sărbătorind laolaltă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe