Printre inamicii sănătăţii se numără şi radicalii oxidanţi liberi (ROL), cărora revista belgiană LE GÉNÉRALISTE le dedică un amplu spaţiu în nr. 1013. Şi asta pentru că aceşti radicali oxidanţi au devenit o ţintă permanentă a nutriţioniştilor şi a tuturor celor ce investighează mijloace menite să ducă la prelungirea vieţii. Dar care uită că aceşti „radicali nocivi“ sunt produşi de organism cu scopuri metabolice precise, devenind vătămători doar când sunt în exces. (...)"> INAMICI ŞI AMICI AI SĂNĂTĂŢII - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

INAMICI ŞI AMICI AI SĂNĂTĂŢII

de L. DANIELESCU - aug. 12 2011
INAMICI ŞI AMICI AI SĂNĂTĂŢII

Printre inamicii sănătăţii se numără şi radicalii oxidanţi liberi (ROL), cărora revista belgiană LE GÉNÉRALISTE le dedică un amplu spaţiu în nr. 1013. Şi asta pentru că aceşti radicali oxidanţi au devenit o ţintă permanentă a nutriţioniştilor şi a tuturor celor ce investighează mijloace menite să ducă la prelungirea vieţii. Dar care uită că aceşti „radicali nocivi“ sunt produşi de organism cu scopuri metabolice precise, devenind vătămători doar când sunt în exces. (...)

    Printre inamicii sănătăţii se numără şi radicalii oxidanţi liberi (ROL), cărora revista belgiană LE GÉNÉRALISTE le dedică un amplu spaţiu în nr. 1013. Şi asta pentru că aceşti radicali oxidanţi au devenit o ţintă permanentă a nutriţioniştilor şi a tuturor celor ce investighează mijloace menite să ducă la prelungirea vieţii. Dar care uită că aceşti „radicali nocivi“ sunt produşi de organism cu scopuri metabolice precise, devenind vătămători doar când sunt în exces. Lupta împotriva ROL are drept scop salvarea celulelor care ar putea suferi din cauza lor şi care sunt chiar cele ce îi produc, cu osebire organitele ce le asigură permanent energia necesară, dar, mai ales, mitocondriile. Aşadar, existenţa acestor ROL se bizuie pe un paradox: pe de o parte sunt utili pentru o serie de funcţii necesare, iar pe de altă parte, se vădesc vătămători, totul fiind însă o chestiune de (dez)echilibru. De fapt, este vorba de o „simplă“ problemă fiziologică: de îmbătrânire. Care e inexorabilă, iar creşterea ROL este legată de uzura funcţiilor metabolice. Efectul antioxidant e redus de tabagism şi de obezitate, iar ateroscleroza este asociată acelui fenomen fiziologic. Apoi, cancerul, expunerea la diverşi poluanţi şi la radiaţii pot perturba homeostazia. În acest context, aportul alimentar de antioxidanţi se vădeşte propice dacă nu pentru a restabili echilibrul necesar, măcar pentru a reduce dezechilibrul existent. Ţintele preferate ale ROL sunt proteinele (cca 50–70% din cazuri), membranele celulare ş.a. Întrucât homeostazia se bizuie pe un echilibru, menţinerea acestuia este scopul principal al combaterii efectelor nocive ale stresului oxidativ. Asta presupune evitarea exceselor de orice fel, după cum e binevenită utilizarea antioxidanţilor de origine alimentară (cu precădere fructele şi legumele). Iar specialiştii în domeniu reamintesc faptul că există trei domenii în care se poate acţiona, dar numai în sensul încetinirii cursului luat: când există o predispoziţie genetică, atunci când o patologie îşi dictează legile şi când… îmbătrânim. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe