Newsflash
Cultură

Înapoi la ghiduri

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 6 2012
Înapoi la ghiduri
   Identificarea melanoamelor în sistemul de asistenţă medicală primară, nefropatia determinată de acidul aristolochic, o perspectivă daneză asupra îngrijirii integrate, diagnosticul şi managementul echinococozei sunt câteva din temele oferite de British Medical Journal – ediţia în limba română în numărul din noiembrie 2012.
   Despre zbaterile sistemului medical din Danemarca cu privire la serviciile de îngrijire coordonate, se vorbeşte în articolul „Îngrijirea integrată o perspectivă daneză“, al profesorului Andreas Rudkjobing şi colaboratorii săi. Aflăm astfel că, în condiţiile în care istoricul îngrijirii medicale şi al celei sociale din Danemarca arată că ambele au fost descentralizate, după reformele majore din sfera sănătăţii, introduse în 2007, obiectivul prioritar al agendei de îngrijiri medicale din această ţară devine abordarea integrată a îngrijirii medicale şi sociale. Mai sunt discutate aici şi subiecte privind întărirea rolului medicilor de familie, coordonarea îngrijirilor medicale secundare, implementarea unui sistem informatic de sănătate care să asigure existenţa unei baze naţionale de date medicale electronice etc.
   În ce priveşte practica medicală, numărul de faţă al revistei prezintă succint recomandările recente ale Institutului britanic pentru sănătate şi excelenţă clinică (NICE) cu privire la managementul hemoragiilor digestive superioare acute, precum şi pentru diabetul zaharat de tip 2 la persoanele de peste 18 ani expuse unui risc crescut.
   Este bine ca pacienţii să deţină controlul asupra propriilor dosare medicale? În articolul său, preluat în limba română în acest număr al BMJ, Peter Davies, jurnalist londonez, este de părere că „perspectiva transferării controlului dosarelor medicale către pacienţi i-ar putea speria pe doctori, însă ar fi în măsură să le reducă sarcinile administrative şi să le îmbunătăţească rezultatele asistenţei acordate“. De altfel, Strategia informatică pentru NHS (sistemul public al îngrijirilor de sănătate din Marea Britanie) prevede ca, până în 2015, fiecare cabinet de medicină generală din Anglia să înlesnească pacienţilor accesul online la propriul dosar medical. O opinie în acest sens are şi Mohammad Al-Ubaydli, fondator şi director executiv al asociaţiei „Patients Know Best“, care consideră că pacienţii trebuie să deţină controlul asupra propriilor dosare medicale, afirmând totodată că „frumuseţea unui atare concept constă în aceea că pacientul poate oferi informaţiile din dosar cui doreşte, inclusiv asistentei de îngrijire la domiciliu“.
   „Diagnosticul, tratamentul şi managementul echinococozei“ este titlul articolului semnat de patru autori din Brisbane, Australia – Donald P. McManus, Darren J. Gray, Wenbao Zhang şi Yurong Yang –, care prezintă boala cu aspectele ei clinice, conduita practică şi tratamentul acesteia, precum şi provocările viitoare.
   Găsim în paginile revistei şi o sinteză a ceea ce înseamnă managementul epilepsiei cronice, realizată de Ferguson J Rugg-Gunn şi Josemir W Sander, în urma experienţelor personale şi bazându-se pe o documentare efectuată pe PubMed, dar şi prin consultarea ghidurilor elaborate de Liga Internaţională împotriva Epilepsiei, Academia Americană de Neurologie şi NICE. Se relevă faptul că specialiştii trebuie să ajusteze doza agentului terapeutic selectat, astfel încât să obţină un control optim al crizelor. Cu tratamentul iniţiat şi bine monitorizat de specialist, prescrierea reţetelor de continuare se poate face în sistemul de îngrijire primară, dacă circumstanţele locale sau licenţa medicului de familie o permit.
   Pornind de la întrebarea: „Care este legătura dintre aportul de alcool şi riscul de instalare a artritei reumatoide la femei?“, Daniela Di Giuseppe, Lars Alfredsson, Matteo Bottai, Johan Askling şi Alicja Wolk, de la Institutul Karolinska, au realizat un studiu prospectiv, populaţional, de tip cohortă, prin evaluarea a 34.141 de femei. Sunt prezentate, pe scurt, etapele de realizare a studiului, precum şi rezultatul acestuia, potrivit căruia un consum moderat de alcool, în cazul femeilor, este asociat cu reducerea riscului de apariţie a artritei reumatoide.
   O altă cercetare se referă la efectele adăugării unui instrument diagnostic la ghidurile de specialitate, în vederea îmbunătăţirii managementului leziunilor pigmentare suspecte, în sistemul de îngrijire primară. Este un studiu randomizat controlat, care şi-a propus să afle dacă adăugarea unui ajutor diagnostic non-invaziv prin SIA-scopie (analiză spectrofotometrică intracutanată) alături de algoritmul utilizat în prezent în medicina primară conduce la o selectare corectă a cazurilor trimise spre examinare către un medic specialist. Autorii nu au putut dovedi că dispozitivul cercetat (MoleMate) ar îmbunătăţi acurateţea deciziei de a trimite pacientul către specialist, pentru suspiciunea unei leziuni cutanate maligne. Concluzia? Aplicarea sistematică a ghidurilor deja existente rămâne abordarea cea mai corectă, în medicina primară, pentru leziunile cutanate suspecte.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe