Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

INCONŞTIENTUL FREUDIAN ŞI PROVOCĂRILE PSIHOFARMACOLOGIEI

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 27 mai 2011

   Dedicat fundamentelor psihologice în Psihiatrie, nr. 24/1/2011 al revistei PSIHIATRU.RO se deschide cu un text de mare interes intitulat Inconştientul freudian în lumea contemporană semnat de un psiholog de renume: dr. Irena Talaban. Dsa începe prin a se întreba: „Este inconştientul o dimensiune structurală a fiinţei umane în general sau o caracteristică a omului modern devenit subiect?“. Pentru introducerea în problemă se foloseşte de cunoscutul eseu al lui Sigmund Freud, La question de l’analyse profane. (...)

   Dedicat fundamentelor psihologice în Psihiatrie, nr. 24/1/2011 al revistei PSIHIATRU.RO se deschide cu un text de mare interes intitulat Inconştientul freudian în lumea contemporană semnat de un psiholog de renume: dr. Irena Talaban. Dsa începe prin a se întreba: „Este inconştientul o dimensiune structurală a fiinţei umane în general sau o caracteristică a omului modern devenit subiect?“. Pentru introducerea în problemă se foloseşte de cunoscutul eseu al lui Sigmund Freud, La question de l’analyse profane. În acesta, părintele psihanalizei îi explică imaginarului său interlocutor naiv construcţia aparatului psihic, cele două topici, relaţiile dintre instanţele psihice, dintre Eu şi lumea exterioară. În centrul teoriei stau sexualitatea infantilă şi refulările precoce din primii ani de viaţă. Formarea simptomelor nevrotice de mai târziu ar fi rezultatul unui eşec al acestor refulări. Natura funcţională a Eului este asemănătoare unei plăci turnante între pulsiuni şi lumea exterioară; obiectul curei psihanalitice este întărirea Eului, a forţei sale de sinteză şi a rolului său diriguitor. Analistul interpretează asociaţiile libere şi visele pacientului, iar acesta trăieşte în transfer situaţia originară responsabilă de refulări deturnate. Freud caracterizează teoria şi practica inventată de el ca fiind centrată pe schimbare, graţie unei cure psihanalitice strict legate de repetiţia experienţelor infantile în nevroza de transfer. Prin urmare, Freud vede schimbarea doar în interiorul pacientului, pentru că de o schimbare a psihanalizei nici nu vrea să audă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.