Newsflash
Cultură

Incursiuni mexicane

de Dr. Raluca BULEA - nov. 16 2015
Incursiuni mexicane
Mexicul, cu ale sale vestigii aztece și mayașe, moștenirea conchistadorilor spanioli, relieful generos ce pornește de la vârfurile fumegânde ale vulcanilor și sfârșește agale pe plajele liniștite cu nisip fin și ape de smarald, ocupă un loc important în interesele europenilor. Deloc surprinzător, și formula inversă este la fel de valabilă, căci și pentru mexicani vechiul continent, cu tot ceea ce a dat el în plan cultural și intelectual, este la fel de atrăgător.
În acest context, Ambasada Mexicului la București a aniversat, de curând, 80 de ani de relații diplomatice cu România, odată cu ziua națională a acestui stat, care marchează în 2015 împlinirea a 205 ani de la declararea independenței țării.
Momentul festiv a fost marcat printr-o serie de manifestări culturale, ilustrând interesul și simpatia reciproce. Fotograful Rogelio Cuéllar a adus la București, în premieră mondială, o expoziție de portrete inedite ale lui Emil Cioran, realizate în urmă cu un sfert de veac, în ianuarie 1990, în locuința sa de la Paris. Imaginile alb-negru, reproduse pe hârtie la scară mare, ni-l înfățișează pe Cioran meditativ, gânditor, studios, răsfoind paginile unei cărți, sau stând în tihnă alături de soția sa. Povestea acestor imagini este interesantă, mai ales pentru faptul că filosofului nu îi plăcea să se lase fotografiat, dar a acceptat să îl întâlnească pe artistul mexican care fusese fascinat de scrierile sale, întâlnire intermediată de Esther Seligson, traducătoarea lui în limba spaniolă. Deși l-a întâmpinat cu un sec „pas de photo“ (fără fotografii – n.r.), văzându-i apoi lucrările, care includeau multe portrete de scriitori latino-americani, a acceptat ca ședința foto să aibă loc. Am putut și noi să admirăm aceste cadre, ele fiind expuse până la 31 octombrie la Biblioteca Națională din București.
În paralel, Biblioteca Națională găzduiește și expoziția de gravuri, litografii și cărți europene din secolele XVI–XIX, intitulată „Mexicul văzut de Europa“, lucrările expuse provenind din colecția personală a ambasadorului Mexicului la București, Agustín Gutiérrez Canet. Pornim astfel într-o fascinantă călătorie, pe urmele lui Columb, în aventura descoperirii unui nou continent, observând obiceiurile, costumele și construcțiile populațiilor indigene, precum și masacrele comise în timp de ambele părți. Timpul trece și conchistadorii demonstrează că au ajuns pe acele meleaguri ca să rămână, să construiască și să dea naștere unui nou popor. Expediții de explorare, noi orașe, peisaje surprinzătoare, toate apar înilustrațiile cărților pe care călătorii europeni simțeau nevoia să le scrie la întoarcerea în patrie. Călătoria în timp surprinde în final și perioada ocupației franceze, dar și pe cea de după cucerirea independenței și separarea de Spania.
Pentru a ilustra și mai bine legăturile culturale directe dintre Mexic și România, cele două expoziții au fost completate cu o serie de conferințe despre influența exercitată de operele lui Emil Cioran și ale lui Mircea Eliade asupra vieții culturale din Mexic, susținute de scriitorul Francisco Prieto, care l-a cunoscut personal pe autorul lui Maitreyi, prezentând astfel publicului român aspecte mai puțin cunoscute despre interesul pe care intelectualii mexicani îl au față de cultura românească.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe