Newsflash
Cultură

Industrializarea medicinii

de Monica GEORGESCU - iun. 16 2017
Industrializarea medicinii
     Medicul a devenit un simplu operator care introduce date în sistem, iar sistemul, pe baza unor programe ce încorporează protocoale scrise de alți medici, decide ce nevoi și ce drepturi are pacientul. În această situație, mai are vreo valoare relația dintre medic și pacient, considerată până în acest moment crucială? Aceasta este întrebarea pe care dr. Cristian Sever Oană – noul redactor-șef al revistei Medic.ro – o adresează în editorialul primului număr din acest an. Managerii, politicienii, casele de asigurare au pretenția să controleze această relație sub pretextul eficientizării costurilor. Avem parte de un proces din ce în ce mai accentuat de industrializare a medicinii, conchide dr. Cristian Sever Oană, unul care este în detrimentul pacienților, dar și al medicilor.
     Tot despre relația medic–pacient, dar și despre colaborarea dintre medicii specialiști și medicii de familie și despre perspectivele Societății Române de Hipertensiune (SRH), putem citi în interviul realizat de Lavinia Simion cu prof. dr. Doina Dimulescu, președinte ales al SRH în mandatul 2017–2020. Aceasta vorbește și despre decalajele foarte mari între diverse zone ale țării din punct de vedere al asistenței medicale. Există însă și zone în care sistemul medical a progresat foarte mult. Una din acestea este asistența de urgență, care în acest moment este bine organizată, consideră prof. dr. Doina Dimulescu. De multe ori însă, aceasta este supraîncărcată cu nevoi care nu reprezintă urgențe. Mulți pacienți, neavând acces ușor la medicul de familie sau la serviciile medicale din ambulatoriu, se îndreaptă către asistența de urgență.
     Ce așteaptă în prezent medicii de la industria farmaceutică, în contextul legal, etic și moral? Cum ar putea aceasta să vină în întâmpinarea necesităților profesionale ale medicilor? La aceste întrebări au răspuns 49 de medici, într-un sondaj realizat de dr. Nicolae-Iordache Iordache. De departe cea mai acută nevoie identificată ține de încurajarea dezvoltării profesionale, însă unele dintre răspunsurile primite surprind, demonstrând că atitudinea față de parteneriatul cu industria farmaceutică este în evoluție către un nivel greu de imaginat cu doar zece ani în urmă. Rămâne să vedem în ce măsură se vor alinia aceste așteptări cu oferta companiilor și, de asemenea, în ce măsură vor interveni autoritățile din domeniul medical pentru a echilibra aceste nevoi pentru a încuraja o interacțiune legală, etică și morală între medici și companiile farmaceutice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe