Newsflash
Cultură

Inestimabila valoare a fotografiei documentare

de Dr. Raluca BULEA - mai 6 2022
Inestimabila valoare a fotografiei documentare

În Capitală poate fi vizitată, până în 29 mai a.c., o expoziţie fotografică dedicată Bucureștiului interbelic.

Născută din dorinţa oamenilor de a surprinde cu precizie ceea ce ochiul percepea în mod nemijlocit, fotografia a reușit, în cele aproape două secole de existenţă, să înregistreze definitiv pentru posteritate imagini ale vieţii umane, precum și peisaje urbane și naturale. În acest fel putem reconstitui mental transformările suferite de spaţii bine cunoscute, precum și evenimentele trecute și ţinuta celor care au luat parte la ele.

Expo Iosif Bernam (3)

Păstrător al unei importante arhive fotografice care documentează devenirea urbei, Muzeul Municipiului București (MMB) ne invită în mod regulat la întâlniri cu imaginile care sunt parte din trecutul nostru comun. Până la 29 mai a.c., graţie efortului riguros, dar și pasionat al curatorului
Cezar Buiumaci, putem desluși „Bucureştiul văzut de Iosif Berman” (1892-1941).

În calitate de colaborator al presei ilustrate a vremii, fotograful a înregistrat majoritatea aspectelor vieţii cotidiene a orașului în perioada interbelică. A surprins schimbările urbanistice, cu demolările și reconstrucţiile realizate în epocă, incendiile și accidentele colective, dar și marile evenimente sociale, reuniuni politice ori incursiuni administrative.

Printre numeroasele clădiri dispărute azi reușim să identificăm unele zone graţie unor repere ce au dăinuit – biserici și clădiri de interes public.
Foarte bine ilustrate sunt și evenimentele legate de Luna
Bucureștilor, inaugurată în 1935 de regele Carol al II-lea, care a adus modificări importante imaginii orașului, modificări vizibile și astăzi.

De mare interes poate fi și cercetarea fizionomiilor umane, fotograful fiind interesat de toate păturile sociale, de la ghicitoarele de noroc din Colentina la zarzavagii din sate îndepărtate veniţi în piaţă în Capitală, până la primari și membri ai guvernului sau ai Familiei Regale.

Omagiu lui Nicolae Titulescu

Fotografiile de epocă, ilustrând de asemenea perioada interbelică, constituie un element important și pentru o altă expoziţie, realizată de Fundaţia Europeană Titulescu în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, pentru a marca 140 de ani de la nașterea marelui diplomat și om politic Nicolae Titulescu (1882-1941).

Expo Titulescu (2)

Organizată iniţial la Palatul Suţu, în luna martie 2022, expoziţia „Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene” este prezentă până la 12 mai 2022 pe simezele Muzeului Ţării Crișurilor din Oradea. Ea urmează apoi să fie itinerată și în alte locuri din ţară.

Expoziţia îl prezintă pe Titulescu în instantanee alături de politicieni români, dar și în cadrul sesiunilor Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor de la Geneva, al cărui președinte a fost pentru două mandate consecutive (1930, 1931).

Antanta Balcanică 1934

Împreună cu fotografiile sunt expuse și documente originale ale tratatelor semnate în numele României, obiecte personale, precum biroul de lucru ori costumul de diplomat, toate contribuind la reconstituirea atmosferei de epocă și la creionarea portretului acestei personalităţi a istoriei noastre.

Citiți și: Artă sacră reflectată pe simeze

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe