Newsflash
Cultură

Inițiați și neinițiați

de Alexandra NISTOROIU - iul. 19 2017
Inițiați și neinițiați
     „Cunosc tehnici de combatere a falimentului spiritual prin exerciții fizice, țuică și afumătură” - este un rând din prezentarea lui George Mihăiță, invitat din lumea non-medicală care contribuie cu o povestioară intenționat suprarealistă la ediția din martie 2017 a publicației Fântâna din Kos. Constat cu dezamăgire că e cel mai interesant rând din prezentare, dacă nu și cel mai creativ fragment din această ediție.
     Nu știu cât de bine se combate falimentul spiritual cu exerciții fizice, țuică și afumătură, dar cred că o bună metodă de a preveni falimentul științific ar fi aceea de a nu amesteca știința cu pseudoștiința, faptul științific cu opinia, și medicina cu deochiul. Numărul 11 al publicației găzduiește un interviu – pompos intitulat „Dialog cu un inițiat” – cu medicul Pavel Chirilă, realizat de medicul Mihai Cezar Popescu. O alegere cel puțin neinspirată. Pentru cei care nu îl cunosc, Pavel Chirilă este unul dintre medicii care au pus umărul la dezvoltarea mișcării antivaccin în România. Își bazează intervenții mai mult pe citirea scripturii decât pe lectura studiilor medicale, iar intervievatorul nu intervine niciodată critic pentru a-l corecta. Astfel, „există cauze spirituale ale bolilor, care se referă la relația bolnavului cu Dumnezeu. În facultate nu ne-a învățat nimeni despre aceste cauze”, „ca ortodox, simt nevoia să îi vorbesc bolnavului despre adevărul întreg, care a fost revelat în secolul I, în vremea întrupării Mântuitorului, nu în aserțiunile care au apărut 1000, 1400 sau 1800 de ani mai târziu”. Chirilă e și un mare apărător al homeopatiei și, în general, al medicinii alternative, convins fiind că poate feri bolnavul de efectele adverse ale medicației alopate astfel. „Homeopatiei și fitoterapiei li se spune metode alternative sau complementare. Dar, de nenumărate ori, sunt singurele care vindecă un om bolnav. În aceste cazuri, putem spune că alopatia este alternativă sau complementară”. E drept, „Fântâna din Kos” este revista literară a Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România, cu alte cuvinte aplecarea publicației e mai curând una literară, decât una științifică. Însă acest lucru nu înseamnă că n-ar fi de mare folos un ochi și un condei mai critic atunci când temele științifice și pseudoștiințifice sunt discutate cu un medic care se rupe de medicina bazată pe dovezi deoarece e mai curând adept al vindecării prin rugăciune. Fără doar și poate, credințele fiecăruia sunt intime și nu pot fi dezbătute (deși Chirilă nu se ferește în interviu de a ierarhiza credințele în funcție de opțiunea personală), însă promovarea pseudoștiinței într-o revistă care până la urmă este a medicilor e cel puțin curioasă, dacă nu direct nocivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe