Newsflash
Cultură

Inițiativă veche, extrem de actuală

de Candid STOICA - iun. 19 2020
Inițiativă veche, extrem de actuală

În scenă se va duce o luptă acerbă pentru păstrarea sau adjudecarea ciolanului de dimensiuni impresionante

De curând, platforma Gândul a transmis o piesă de teatru cu un subiect contemporan – „Stăpânul Ciolanului”, de Marilena Dumitrescu – o producţie a grupului Vouă realizată în urmă cu aproape zece ani de neobositul animator al sus-numitei formaţii, Adrian Fetecău. Minune, mare minune! Se întâmplă azi, când aproape toate teatrele, în frunte cu cele naţionale, stipendiate de la bugetul de stat se feresc ca dracul de tămâie de dramaturgia scrisă de autori români în viaţă, care prezintă viaţa de zi cu zi cu bucuriile, dar și cu necazurile ei din România de azi, apelând din gros fie la dramaturgia clasică, fie la însăilări evazioniste care aduc cu spectacolele ce ilustrau altădată Cântarea României. Este de notorietate scandaloasă că la Teatrul Naţional din București se joacă de mai multă vreme „O scrisoare pierdută” fără actul 3 – o radiografie acidă a sistemului și clasei  politice românești interbelice –, act pe care Ion Caramitru (director) și Horaţiu Mălăele cu bună știinţă l-au exclus.

Binomul Fetecău - Marilena Dumitrescu mai „recidivaseră” câţiva ani mai înainte cu spectacolul „O mătușă pierdută” în care erau într-un fel demascate afacerile oneroase ale unui important personaj politic al vremii. „Stăpânul Ciolanului” are ca subiect angoasele și suferinţele unui îmbogăţit peste noapte (Billy Colac) speriat că i se fură rodul bogăţiei sale, personificat într-un ciolan uriaș la care râvnește avid un alt îmbogăţit din afaceri necurate. Mottoul piesei este foarte sugestiv în ceea ce privește subiectul: „Ciolanu’ e-n toate, e-n cele ce sunt/ Și-n cele ce mâine vor râde la soare!”.

Cu toate că i-a făcut toate tipurile de asigurări, pentru furt, pentru cutremur, pentru incendii, pentru inundaţii, până și CASCO, miliardarul Colac știe că există pericole pe care nu le poţi evita în niciun fel. Dacă cumva se va da vreo lege să se naţionalizeze toate ciolanele? Dacă se interzic ciolanele românești și impune Uniunea Europeană ciolane străine? Obsesia lui se va transforma în coșmar și nimeni nu va mai avea liniște în casa miliardarului Colac. În scenă se va duce o luptă acerbă pentru păstrarea sau adjudecarea ciolanului de dimensiuni impresionante, care străjuiește permanent pe scenă (scenograf: Dan Toader). Protagoniștii sunt doi miliardari: Billy Colac (Adrian Fetecău) și Stelian Pupăză (Tudorel Filimon). În cele din urmă, în ciuda divergenţelor, cei doi magnaţi se vor înţelege încuscrindu-se, ciolanul rămânând în felul acesta în familie. Pe cei doi actori principali care-și portretizează excelent personajele îi secondează cu dezinvoltură și umor Marilena Chelaru (mama lui Colac), Marcelo Cobzariu (bodyguardul casei), subsemnatul (un senator corupt), Cristina Cabel (soţia), Daniel Torje (alt senator), Felix Dumitrescu (tânăr ziarist), regia spectacolului aparţinând tânărului regizor Alex Avădanei.

Iniţiativa grupului Vouă, cu peste 35 de ani de activitate artistică, merită felicitări din toată inima pentru demersul său îndrăzneţ, dar și pentru realizarea acestei piese, o realizare ce se dovedește extrem de actuală și astăzi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe