Newsflash
Cultură

Inițierea în profesia de medic

de Dr. Ştefan GUTUE - aug. 16 2016
Inițierea în profesia de medic
    Vă mai amintiți care a fost momentul în care fiecare dintre noi, cei care purtăm astăzi halatul alb, am decis să urmăm această cale? Unii poate au luat decizia încă din copilărie, fără să-și imagineze că pot deveni altceva, că nu există nimic mai frumos și mai plin de semnificație pe lumea asta decât să poți alunga sau măcar alina suferința fizică a unui seamăn. Alții poate au luat decizia într-un mod mai rațional, dar indiferent de acest moment, drumul pe care au început să meargă le-a demonstrat fiecăruia în parte dacă au ales bine sau nu. Drumul spre Medicină este cartea prin care Codrin D. Tocuț vine în întâmpinarea liceenilor care încearcă să își dea seama ce îi așteaptă din clipa în care vor păși, timid sau nu, pe calea devenirii profesiei de medic.
     Este o discuție liberă, deschisă, dezinhibată, în care autorul, student medicinist în anul V, își prezintă propria poveste, propriul drum presărat cu momente de îndoială, de teamă, dar și de curaj și dorință de autodepășire, fără de care oricare dintre noi nu am putea evolua. Un exemplu în acest sens este chiar frica de a vedea sânge a personajului principal, o vulnerabilitate pe care orice om obișnuit o consideră incompatibilă cu „chemarea“ de a fi un medic bun, adevărat. Și totuși, lucrurile bune se află mereu de partea cealaltă a fricii, fie că este vorba de frică de sânge, de muncă, de chin, de efort, amănunt pe care îl uităm pe măsură ce avansăm în vârstă și ne pierdem disponibilitatea sufletească de a mai căuta noi orizonturi personale și profesionale.
     „După două luni am avut șansa să merg la spital, la Urgențe. Țin și acum minte că erau –5º C afară, și după trei minute petrecute la Urgențe, când am văzut sânge pe bandaje și am auzit câteva strigăte de durere (un rezident îi făcea manevra Blumberg unui pacient cu apendicită sau un posibil abdomen acut), am ieșit afară și m-am așezat să nu leșin. Cu ultimele puteri fugisem la primul magazin să îmi iau ceva dulce. Erau –5º C, iar eu stând transpirat de numaʼ, mâncam ciocolată în mânecă scurtă, în curtea spitalului“. Oare ce am gândi la prima vedere, fiecare dintre noi? Că puștiul ăsta mai bine s-ar ocupa de altceva, nu? Oare cum am gândi și despre noi într-o situație similară? Niciodată nu este ușor în medicină și nimic bun nu vine direct pe tavă, ci necesită efortul și chinul de a ne depăși limitele, de multe ori impuse de cei din jur, dar cel mai frecvent autoimpuse. „M-am obligat să rămân zilnic patru ore minim în spital, începând într-un final să mă călesc. Cu fiecare recoltare de sânge era mai bine și mai bine, până când mi-a trecut, iar apoi, în a doua practică de vară, recoltam sânge fără probleme și puteam să văd litri de sânge, nu mai aveam nicio problemă“.
     Cartea conține multe sfaturi utile despre programul de pregătire pentru examenul de admitere la facultate, poate cel mai greu și important din întreaga carieră, în special datorită încărcăturii emoționale pe care o pune pe umerii unui proaspăt absolvent de liceu, „unui copil“ cum ar spune toți cei aflați la vârsta maturității. Printre sfaturile concrete despre organizarea timpului de studiu și a abordării materiilor se regăsesc și îndemnuri, încurajări de care are nevoie orice viitor practician să le primească de la cei din jurul său. Adulții caută deseori să motiveze copiii prin amenințări și inducerea unui sentiment de teamă, tehnică ce funcționează doar pentru o scurtă durată de timp, pe termen lung putând duce chiar la dezvoltarea unui sentiment de aversiune față de materia de învățat și de examen în sine. Dacă nu există nicio bucurie, atunci la ce folos toată munca și chinul?
     Un capitol preferat al meu este povestea bursei Erasmus, un adevărat șir de obstacole de tot felul, depășite cu brio, cu o atitudine deschisă, optimistă. De la momentul sosirii sale în München, la cinci dimineața, când toate instituțiile erau evident închise, la primele contacte cu societatea în care urma să își petreacă cele cinci luni de viață, la experiența unui examen dat în altă limbă, în altă facultate, în altă țară. Adio zona de confort! „După vreo trei săptămâni și jumătate se apropia examenul practic la Ortopedie. Citisem toată cartea deja și ghici ce? Începeam să înțeleg din ce în ce mai multe. Primul examen era divizat în două părți: partea de ortopedie, la care am reușit să iau 70% (cam slăbuț, dar asta este), respectiv partea de traumatologie, unde aveam de vorbit despre un caz, despre ce hotărâre terapeutică aș lua pe baza explorărilor imagistice și de făcut câteva suturi pe un burete. Profesoara a zis că eu fusesem cel mai bun din ziua respectivă și m-a invitat să merg cu ea în operații. Îți dai seama cât de mândru am putut să fiu: începeam să înțeleg tot mai multe și să mă afirm tot mai mult“.
     Cele 200 de pagini ale cărții cuprind sfaturi variate, legate de modul de gestionare a banilor primiți de la părinți, argumente pro și contra locuitului la cămin sau cu chirie, sfaturi despre cum poți să găsești un loc de muncă în perioada studenției, foarte multe sfaturi despre admiterea la facultate și despre modalitățile de obținere a unei burse Erasmus. După ce am citit această carte am realizat că ea nu este despre hrănirea propriului ego cu statutul de student medicinist și de viitor medic, nu este despre primirea de laude în avans, nemeritate încă. Înainte de toate, este vorba despre drumul inițiatic în care fiecare dintre noi caută sau ar trebui să își caute adevărata sa menire, atât pentru el, dar și pentru cei din jur, pentru a putea răsfrânge darurile cu care este înzestrat și în viețile celor din preajma sa. Este vorba despre un drum fără o destinație finală, în care de pe fiecare culme cucerită se întrevăd la orizont alte culmi noi de atins. O recomand tuturor celor aflați în căutarea drumului spre medicină!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe