Newsflash
Cultură

Înlăturând bariera autismului

de Dr. Raluca BULEA - apr. 1 2022
Înlăturând bariera autismului

Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi găzduiește o expoziţie inedită, care evidenţiază aspecte nebănuite ale autismului.

Dacă am întreba la întâmplare câţiva oameni ce înseamnă autismul, probabil că și-ar imagina de îndată o persoană complet desprinsă de lumea noastră și de realitatea înconjurătoare, izolată într-un univers propriu, pe care doar puţini iniţiaţi au puterea de a-l înţelege.

Demonstrând doar puţină deschidere și disponibilitate de a explora lucrurile mai în profunzime, vom avea plăcuta surpriză de a descoperi talente de excepţie și o lume interioară încărcată de frumuseţe și de sensibilitate.

Calatoriile lui David 1

Expoziţia de fotografie „Atipic. Drumul către ceilalţi”, deschisă până la 8 mai a.c. la Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi, stă mărturie pentru aspectele nebănuite ale autismului și pentru modul în care iubirea, înţelegerea, dăruirea și implicarea noastră, la nivel individual, dar și ca societate, pot transforma un handicap într-un har făuritor de satisfacţii și de viaţă trăită cu rost.

Autorul fotografiilor este adolescentul de 16 ani David Stescu, el însuși având diagnosticul de autism de la vârsta de 2 ani. David a reușit, cu sprijinul constant și necondiţionat al părinţilor, să facă din interesul său pentru călătorii și pentru fotografie nu doar un hobby, ci o cale de comunicare, cu rol de terapie în evoluţia și dezvoltarea sa personală într-un univers atipic.

Lumea prin ochii lui David

Prima parte a expoziţiei ne poartă prin Australia, Maroc, Tunisia, Italia, Iordania, Finlanda, Turcia, ţări pe care le-a vizitat în ultimii ani și unde a reușit să surprindă instantanee absolut remarcabile.

Câteva obiecte personale, colecţionate în timpul călătoriilor, ne ajută să intrăm într-o legătură mai personală cu tânărul fotograf: schiţe de hărţi realizate de David în timpul planificării unui voiaj, dar și primul document medical legat de diagnosticul său.

Calatoriile lui David 2

A doua secţiune a expoziţiei este integrată într-un proiect mai amplu, intitulat „Faces of autism” (Feţele autismului), lansat în 2 aprilie 2020, unde fotografiile lui David, de această dată portrete, se îmbină cu povești de viaţă rezumate în cuvinte de tatăl său.

Scopul acesteia este de a aduce în faţa publicului nenumăratele aspecte ale autismului, dar și la fel de numeroasele căi prin care acesta poate fi depășit și transformat.

Faces of autism

Copii, adolescenţi, tineri și chiar adulţi, care au acceptat să fie fotografiaţi, devin în acest fel parte dintr-o mare comunitate, în care putem pătrunde și noi. O comunitate care dezvăluie, cu naturaleţe, că mulţi dintre cei diagnosticaţi cu diferite forme de autism au resurse deosebite pentru învăţarea limbilor străine, pentru scris sau pentru exprimare cu ajutorul diferitelor activităţi artistice. Desenul, pictura și muzica sunt cel mai des întâlnite.

Citiți și: Francofonia, punte între trecut și viitor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe