Newsflash
Cultură

Insaţiabilul dor

de Dr. Raluca BULEA - mai 7 2014
Insaţiabilul dor
Adunăm în trecerea prin viaţă bucurii şi tristeţi, ambiţii şi speranţe, împliniri şi dezamăgiri, care trec dintr-una în alta de multe ori fără să băgăm de seamă. Cele care au fost şi cele pe care ni le dorim să vină iau forma dorului, pe care reuşim câteodată să îl ostoim, prin dulci aduceri aminte ori visând cu ochii deschişi la ceea ce ne-ar plăcea să înfăptuim şi transformând uneori această visare în act de creaţie.
Pentru un artist plastic în devenire, care păşeşte mai mult sau mai puţin timid pe drumul desăvârşirii sale profesionale, un astfel de dor este în permanenţă prezent. Poate să fie încurajare, motivaţie şi muză deopotrivă: dorul de o mare cultură şi civilizaţie, de personalităţile cărora le-a dat naştere şi de meleagurile care le-au fost leagăn tuturor – Italia. Istoria artei, din Antichitate până în zilele noastre, nu poate fi gândită în absenţa a tot ceea ce s-a făcut în Peninsulă. Să cunoşti şi să aprofundezi toate manifestările spiritului uman izvorâte de acolo este practic o necesitate pentru oricine vrea să îşi închine viaţa unei forme de artă sau alteia. Aşa se explică de ce unul dintre evenimentele menite să marcheze aniversarea a 150 de ani de la fondarea în 1864 a şcolii de Belle Arte din Bucureşti (astăzi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti) se intitulează „Ferestre către suflet, dor de Italia“.
Găzduit de Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“ din Bucureşti, evenimentul şi-a justificat pe deplin şi subtitlul de „Interferenţe artistice“, căci artele vizuale au fost completate, în seara vernisajului, de o reprezentaţie a studenţilor şi absolvenţilor Universităţii Naţionale de Muzică (clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag), care au pregătit o selecţie de arii celebre din operele marilor compozitori italieni: Verdi, Puccini, Bellini, Donizetti. Sufletul întregii seri a fost conf. univ. dr. Otilia Doroteea Borcia, cea care îi iniţiază pe tinerii artişti în tainele culturii şi civilizaţiei italiene.
Purtaţi de acordurile muzicii, cei prezenţi şi-au putut lăsa privirile să îi ducă, prin intermediul lucrărilor expuse, pe alte meleaguri şi în alte vremi. Chipurile renascentiste sau portretele în manieră contemporană (între care s-a remarcat un surprinzător portret al lui Brâncuşi) au fost alăturate unor simboluri universale, prezentate uneori într-o manieră cu totul neaşteptată. În completarea lor au venit ilustrări ale unor repere cunoscute ale geografiei culturale italiene sau ale unor locuri care, deşi lipsite de etichetă, aveau în mod cert acel aer inconfundabil de Italia. Nu au lipsit nici reprezentările de artă abstractă. Am avut parte de pictură şi grafică, sculptură şi mulaj pe cele mai diverse suporturi şi materiale. Totul a constituit, în final, o bucurie a întâlnirii cu frumosul, în multiplele sale aspecte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe