Newsflash
Cultură

Inspiraţia artistică din carantină

de Dr. Raluca BULEA - mar. 26 2021
Inspiraţia artistică din carantină

Lucrări realizate în perioada stării de urgenţă din România sunt aduse în atenţia publică prin intermediul unor expoziţii găzduite de Muzeul Colecţiilor de Artă și Biblioteca Academiei Române.

Artiștii au înfruntat recluziunea forţată și imposibilitatea de a mai frecventa locurile obișnuite de creaţie și de promenadă în modul care le-a venit cel mai firesc, folosindu-se de instrumentele artei lor și transformând în creativitate toate emoţiile pe care, la fel ca oricare dintre noi, le-au trăit în carantină: frică, neliniște, însingurare, nesiguranţă, revoltă, frustrare și câte și mai câte. Două expoziţii deschise recent în Capitală ne poartă prin universul trăirilor avute de doi artiști vizuali în anul ce a trecut.

        Muzeul Naţional de Artă al României a deschis seria de expoziţii temporare din 2021 cu un eveniment realizat în colaborare cu Institutul Cultural Maghiar și găzduit, până la 18 aprilie, la Muzeul Colecţiilor de Artă.

        Artistul Részegh Botond, în prezent director artistic al Galeriei Új Kriterion din Miercurea Ciuc, revine în orașul studenţiei sale cu o serie de lucrări de grafică reunite sub titlul „Desene dintr-o axă îndepărtată”, completate cu câteva tablouri de mari dimensiuni. Punctul comun pentru fiecare dintre ele este că au fost realizate în cele două luni de carantină totală din primăvara anului trecut, moment în care artistul, deși obișnuit cu solitudinea necesară creatorului pentru a-și plăsmui și definitiva opera, a trebuit totodată să împartă permanent spaţiul vital cu familia. Situaţia inedită a dat naștere unei încordări, unor tensiuni și unor trăiri nemaiîntâlnite, pe care le-a transpus cu creionul pe hârtie, sub forma unor sugestii de corpuri ce concentrează întreaga gamă de emoţii. O succesiune a unor zile care aproape nu difereau cu nimic una de alta, într-o izolare al cărei final era greu de anticipat.

Reszegh Botond (3)
Részegh Botond

Evadarea din cotidian

        În Sala „Theodor Pallady” de la Biblioteca Academiei Române putem vedea, până la 31 martie, o altă cale artistică de rezistenţă și adaptare la claustrare și izolare.

        Artista Miruna Budișteanu ne oferă o „Privire spre grădina interzisă”, printr-o serie de lucrări de pictură de mari dimensiuni, în stilul cu care ne-a obișnuit. Justificarea temei și a titlului se găsește tocmai în interdicţia, care a persistat multe săptămâni la rând, de a pătrunde în spaţiile privilegiate ale parcurilor și grădinilor citadine, singurul contact cu natura de care pot avea parte în mod obișnuit locuitorii din orașe. Simţindu-se separată de o sursă esenţială de energie vitală, artista a căutat să regăsească în interiorul său esenţa acestei bucurii, elementele definitorii care îi încântau sufletul, ostoindu-și dorul prin transpunerea lor pe pânză.

Miruna Budisteanu (2)
Miruna Budișteanu

        Lumină puternică sau umbre sugerate, culori puternice ori tușe estompate, cadre reale sau plăsmuiri fantastice, toate ne transpun în reverie, ne transportă în acel univers viu privilegiat, oferindu-ne, preţ de câteva clipe, posibilitatea evadării din cotidianul apăsător și încărcat de temeri și fantasme. Până la instalarea primăverii și la bucuria florilor de prin parcuri, un popas între lucrările Mirunei Budișteanu ne poate aduce frumosul și speranţa în suflete, mulţumită calmului și echilibrului pe care ni le inspiră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe