Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Interferenţe

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ miercuri, 28 noiembrie 2012

Personalitatea savantului George Emil Palade a fost evocată, la centenar, la Palatul Cantacuzino, printr-un eveniment ce a armonizat firesc medicina şi muzica. Martoră la seara de cultură, dr. Maria Dragotă.

   Centenarul George Emil Palade a fost marcat, la 18 noiembrie a.c., printr-un eveniment ce a îmbinat armonios medicina şi muzica, în aula Palatului Cantacuzino din Bucureşti, în organizarea Alumnus Club pentru UNESCO şi a Fundaţiei Spandugino.
   Seara a debutat cu lansarea volumului „Centenar George Emil Palade (1912–2008) – Crestomaţie de familie“, îngrijit de Anca-Michaela Israil, Radu Şerban Palade şi C. D. Zeletin. Cartea, apărută la Editura Spandugino, cuprinde scrisori de familie, mărturii şi amintiri ale unor oameni care l-au cunoscut pe savant, interviuri şi articole apărute în publicaţii importante din ţară şi de peste hotare, fotografii de familie, cercetări genealogice cu privire la familia Palade. Cu vădită emoţie, la evenimentul de duminică, personalitatea celui omagiat a fost evocată de prof. dr. Radu Şerban Palade, care a punctat etapele importante ale biografiei profesionale a savantului, ce „oglindesc o personalitate complexă, polivalentă, vizionară de luptător pe tărâmul ştiinţei, vieţii, umanităţii“. Scriitorul C. D. Zeletin a făcut o captivantă incursiune în ascendenţa premiantului Nobel din 1974, descoperind temperamentul riguros de luptător pe linia paternă şi frumuseţea fizică şi talentul pentru desen, pe cea maternă. Acad. Solomon Marcus a identificat multiple interferenţe între ştiinţă şi artă, între medicină şi muzică şi a găsit numitorul comun al personalităţilor care au marcat traiectoria profesională a lui Palade: o viziune totală asupra lumii.
   Auditoriul a primit o veste bună: Consiliul General al Municipiului Bucureşti dezbate propunerea ca numele savantului să fie acordat unei străzi. În scurt timp, este posibil ca tron­sonul din şoseaua Bucureşti-Ploieşti cuprins între aero­por­turile Băneasa şi Otopeni să devină „calea George Emil Palade“, aşa cum a anunţat Gheorghe Peţu, consilier al pri­marului sec­torului 4.
   În continuare, Lavinia Spandonide, preşedinta Fundaţiei Spandugino, a anunţat inaugurarea Secţiei de fenomenologie muzi­cală a acesteia, pre­zidată de invitata sp­e­cială a serii, pianista Elizabeth Sombart (Elveţia). În cadrul secţiei îşi va desfăşura activitatea o şcoală pentru pian, ce va promova metoda „Résonnance“ – fenomenologia sunetului şi a gestului. Pianista, autoare a cărţii „Muzica, în inima fascinaţiei“ (apărută la editura omonimă fundaţiei), şi-a mărturisit emoţia la venirea în ţara noastră, date fiind rădăcinile sale româneşti (bunicii) şi deceniul petrecut în preajma lui Sergiu Celibidache, a cărui elevă a fost. Recitalul din muzica lui Chopin, oferit de Elisabeth Sombart, a încheiat seara specială, în care medicina şi muzica şi-au dat mâna în cel mai firesc mod.

 

Foto: Sabin Nicoară

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.