Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Între adevăr şi curaj

Viața Medicală
Stela GAŞPARI miercuri, 7 ianuarie 2015
   Confratele Virgil Răzeşu ne surprinde cu o nouă apariţie editorială, Domnule Preşedinte, o scriere aparte ca factură şi cu semnificaţii deosebite, în care stilul epistolar devine un instrument de comunicare şi interpretare a unei istorii încă în contemporaneitate.
   Este de la sine înţeles că cititorii vor recepţiona în mod diferit întreaga alcătuire, în raport cu propriile opţiuni, convingeri şi credinţe. Ceea ce însă nu poate fi contestat este dorinţa firească a autorului de a ajunge (pe cât posibil) la sămânţa adevărului, atât de siluit, mistificat şi denaturat, dacă nu ascuns cu grijă, în societatea noastră postdecembristă.
   Încercările autorului de a-şi încredinţa cartea unor edituri cu ştaif şi cu mai multe posibilităţi de difuzare au fost sortite eşecului, deşi nu emitea nicio pretenţie materială. În cele din urmă, a fost nevoit să-l publice la propria editură, în preajma celei de a 36-a reuniuni a chirurgilor din Moldova, care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie, cartea aflându-se în mapa fiecărui participant.
   „Domnule Preşedinte“ este o carte directă şi explicită, ca orice scrisoare, iar documentarea a fost – aşa cum declară autorul – un proces migălos şi dificil, dar ilustrativ pentru cititorul dornic de cunoaşterea realităţii.
   Subliniez meşteşugul său de a construi, cărămidă cu cărămidă (adică scrisoare!), un edificiu echilibrat şi bine conturat, implicarea directă, prin glasul autorului şi expeditorului scrisorilor, în problematica societăţii noastre, căreia îi evidenţiază racile şi neajunsuri şi pentru care sugerează soluţii fezabile şi realiste, din dorinţa de a o scoate din starea nefericită în care se află.
   Într-un dialog cu Virgil Răzeşu, am afirmat (ca şi alţii, de altfel) că şi de data aceasta dovedeşte curaj (ca şi în Umbra noastră cea de toate zilele), aventurându-se într-o temă destul de delicată, care poate să nu fie pe placul unora. Răspunsul a fost: „Nu am de ce să mă tem; dezvăluirea adevărului este, prin el însuşi, un act de curaj“.
   Considerând cartea confratelui nostru o frumoasă realizare, care se înscrie printre celelalte creaţii valoroase ale sale, vă invităm la lectură.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.