Newsflash
Cultură

Inventatorul extractelor alergenice injectabile

Inventatorul extractelor alergenice injectabile
     Medicul alergolog Ionel Dinu (n. 27 noiembrie 1925 – d. 3 februarie 2016) a înființat primul laborator de producție de extracte alergenice din țară „HALCIS“, care la propunerea Institutului „I. Cantacuzino“ București devine filiala sa din Timișoara, fiind totodată singura unitate de cercetare și producție a extractelor alergenice injectabile din țară. Preparatele produse acolo pentru testare și tratamentul alergiilor au fost brevetate și înregistrate pe numele medicului alergolog Ionel Dinu.
     Dr. Dinu a urmat medicina timp de doi ani la facultatea din Cluj-Napoca, dar a terminat studiile universitare la cea din Timișoara. După absolvirea facultății, a funcționat ca stagiar într-o circumscripție medicală rurală timp de trei ani. Apoi, i-a fost acceptat transferul la o circumscripție medicală urbană, în Timișoara, cu activitate parțială și în Clinica de Boli interne condusă de prof. dr. Aurel Păunescu-Podeanu. La propunerea profesorului, a fost numit preparator, asistent și în timp, avansat la gradul didactic de șef de lucrări. În clinică, Ionel Dinu a desfășurat inițial activitate de cercetare alături de profesorul Păunescu-Podeanu, pentru ca mai apoi să abordeze pe cont propriu diferite teme de cercetare ca: metabolismul acidului oxalic, cercetarea silicozei, cercetarea alergiilor și a implicațiilor acestora în organismul uman.
     În 1970, dorind să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul alergologiei, reușește, printr-o relație personală, să obțină o viză pentru Germania. Ajuns acolo, fiind vorbitor de limbă germană, este supus unui test în domeniul alergologiei și este angajat ca medic la unul dintre institutele de cercetare în domeniu, unde rămâne timp de un an. Apoi, reîntors în țară, încearcă să pună în practică cele însușite în Germania. Dar cum la noi testele pentru diagnostic lipseau, dr. Dinu a început cercetarea pentru producerea alergenilor autohtoni, a pus bazele primului cabinet de alergologie și a înființat primul laborator de cercetare pentru producerea de extracte alergenice la Institutul de Igienă din Timișoara. Munca de cercetare a acestuia și a colectivului de chimiști, biologi și farmaciști, în vederea obținerii unor extracte noi (Candida albicans), s-a desfășurat în paralel cu activitatea de producție. Timp de 15 ani, filiala Timișoara a Institutului „Cantacuzino“ a produs și a distribuit în țară extractele alergenice pentru testare și tratament, extracte bine tolerate, fără efecte secundare de tipul șocului anafilactic.
     Pentru rezultatele sale, dr. Ionel Dinu a fost ales membru al Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică și membru al Societății germane de alergologie. Tratamentele sale, precum și urmărirea bolnavilor și a dozelor au făcut ca numărul bolnavilor ameliorați sau vindecați de alergii, cel puțin pentru anumite perioade de timp, să fie din ce în ce mai mare. După ieșirea la pensie, medicul alergolog nu a încetat a studia în continuare, a scrie, a citi și a pune pe hârtie noile sale idei legate de alergia la Ambrosia artemisiifolia sau de legătura dintre Candida albicans, alergii și boli incurabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe