Newsflash
Cultură

Invictus, un vis împlinit

de Diana MĂRCULESCU - ian. 31 2018
Invictus, un vis împlinit
Militarii români răniți în teatrele de operații, care fac parte din Invictus Team România, s-au aflat pentru prima dată la Jocurile Invictus. Cei 15 militari români au participat în cadrul concursului la șase discipline sportive individuale: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism și înot. La secțiunea sport de echipă, militarii au participat la volei din poziția șezând, după cum arată articolul redactat de locotenentul Marius Mocanu și publicat în numărul 4/2017 al revistei Viața militară. Echipa Invicus România s-a întors de la Toronto cu o medalie de aur, una de argint și două de bronz. Rezultatele obținute sunt însă doar o mică parte din ceea ce a însemnat această experiență pentru militarii români. Organizatorii Invictus Games 2017 Toronto au declarat că „această ediție a Jocurilor Invictus nu a fost despre medalii. A fost despre competiție, camaraderie și curaj.”
Cariera militară reprezintă o adevărată provocare pentru oricine, mai ales pentru o femeie. Locotenentul Magdalena Bucălie a ales uniforma militară încă de la vârsta de 14 ani, acceptând fiecare provocare a carierei militare. Magdalena Bucălie s-a hotărât să aleagă acest drum în urma unei campanii de informare din școlile generale, iar la sfârșitul clasei a VIII-a a decis să urmeze un liceu militar. 
 Ion Sarion a fost unul dintre eroii care au avut demnitatea de a nu se pleca regulilor absurde ale regimului comunist. Din acest motiv el a înfruntat închisoarea, cunoscând acolo numeroase personalități ale acelor vremuri. Într-un interviu publicat în cadrul aceleiași revistei, Ion Sarion povestește cum în noaptea de 19 iulie 1959 întregul lot Toma Arnăuțoiu a fost executat în Valea Piersicilor din Jilava. Tot el mai povestește și cum erau nevoiți să mănânce paie, pe care le ascundeau adesea sub zeghe. „Caraliii erau foarte iritați de modul prin care noi ne adresam unul altuia. Apelativul folosit de către ei continuu și toată perioada cât am stat în închisoare nu mi-au spus altfel decât  banditule”. Ion Sarion își amintește și de faptul că generalul Potopeanu, fost ministru al economiei, care suferea de cancer renal, a fost cu greu scos din închisoare, cu referat, abia în anul 1963. Tot la unele dintre camerele unde a acordat asistență erau generalul Jienescu, dar și Sava Dumitrescu, fostul șef al Brigăzii anticomuniste din SSI, generalul Diaconescu – fost ministru de interne – amiralul Macellariu. Au fost vremuri foarte grele pe care trebuie să le cunoaștem și să facem tot posibilul ca ele să nu se mai întoarcă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe