Publicăm, la Cartea confraţilor, un ultim text sub semnătura regretatului nostru colaborator, dr. Sebastian Nicolau.

"> Invitaţie la neuitare - Viața Medicală
Cultură

Invitaţie la neuitare

de Dr. Sebastian NICOLAU - iul. 1 2013
Invitaţie la neuitare

Publicăm, la Cartea confraţilor, un ultim text sub semnătura regretatului nostru colaborator, dr. Sebastian Nicolau.

   Apropiindu-se de vârsta centenară, prof. dr. doc. Ion Gherman, cu neuronii şi memoria intacte, continuă să îmbogăţească tezaurul de peste 25 de volume de specialitate, de beletristică şi jurnalistică, şi cele mai bine de 300 de articole, comunicări şi rapoarte de până acum. Frumoasă şi demnă de admiraţie iniţiativa sa de a lăsa generaţiilor actuale şi celor ce vin experienţa şi reflecţiile unei vieţi aproape centenare. Şi, dacă starea sănătăţii sale prezente îl opreşte să fie cât mai optimist, venerabilul profesor îşi menţine totuşi măsura şi echilibrul, afirmând că „dacă de boală sau de boli, în general, mai putem scăpa, de moarte nu ne putem ascunde nicăieri“. Dominat de astfel de gânduri, structura sa intelectuală îi „ordonă“ atunci să creeze. Şi iată-l citându-l pe Lucian Blaga, după care „omul nu-i decât măsura unui drum de împlinit“, publicând, la început de an 2013, volumul de sinteză Aspecte din activitatea Societăţii Culturale „Ţinutul Herţa“ reprezentate în publicaţii, imagini foto şi propuneri.
   Autorul recentei lucrări face deci parte dintr-o lungă listă de creatori longevivi, la care, de altfel, se şi referă. Nu uită să-l amintească pe Winston Churchill (1874–1965), om politic britanic, care, odată cu înaintarea în vârstă, „nu a pierdut nimic din perceperea şi tenacitatea pe care le-a pus în lupta antihitleristă şi din talentul cu care a scris memoriile asupra celui de-al Doilea Război Mondial“, care i-a adus Premiul Nobel pentru literatură (1953). Acestuia i-l adaugă pe fostul preşedinte american Ronald Reagan (1911–2004), cu gândirea sa politică şi demnitatea manifestată la întrunirile internaţionale, care, chiar şi la o vârstă înaintată, a scris pagini de istorie. Tot din domeniul politicii contemporane, un alt exemplu îl constituie omul politic german Konrad Adenauer (1876–1967), care a dat dovadă de înţelepciune şi mult tact până în ultimii ani de viaţă. În argumentaţia sa, profesorul Gherman nu omite nici exemple din trecutul şi prezentul teatrului românesc. Aminteşte, astfel, pe marea artistă Lucia Sturdza Bulandra (1873–1961) şi pe marele actor Radu Beligan, care ne emoţionează şi la vârsta de 93 de ani, aşa cum a făcut-o şi în urmă cu 60 de ani. Acestora îl adaugă şi pe George Calboreanu (1896–1986), rămas în memoria contemporanilor pentru rolul Ştefan cel Mare.
   În recenta sa carte, autorul, din calitatea sa de preşedinte (de mai bine de 20 de ani) al Societăţii Culturale „Ţinutul Herţei“, descrie smulgerea – din trupul ţării întregite prin Marea Unire – a ţinutului, efectuând o necruţătoare analiză a procesului care a dus la sfârtecarea unei bucăţi din teritoriu, în anii 1940–1941, odată cu şantajul brutal al pactului Ribbentrop-Molotov, prin care şi Basarabia a reintrat în graniţele imperiul sovietic.
   În pofida stării sale de sănătate, Ion Gherman se dovedeşte a fi un infatigabil pledant asupra drepturilor românilor din afara graniţelor actuale, unde se află o altă Românie, ocupată de români exilaţi. Profesorul Gherman pledează unidirecţional. Există soluţii? Autorul propune o soluţie în care crede, ceea ce îl face să persevereze cu argumente extrem de convingătoare. Cu drama omului ce şi-a pierdut părinţii deportaţi şi nu i-a mai revăzut niciodată, dă soluţii din care unele şi par realizabile, pe care le prezintă în finalul lucrării. Ne permitem să reproducem câteva dintre ideile sale: • O biserică a reîntregirii şi a românilor de pretutindeni se cuvine, se impune să fie înălţată chiar la Bucureşti. O biserică modestă, care nu doreşte să intre în competiţie cu Biserica Neamului, pe care o construieşte BOR • Pentru ca acelor nedreptăţi care s-au întâmplat după cel de-al Doilea Război Mondial să li se dea o interpretare corectă, propunem o istorie a evenimentelor din ultimii ani, să se încredinţeze unui grup de istorici contemporani să lucreze la aceasta, sub preşedinţia unui membru al Academiei Române • Nordul Bucovinei, care nu a fost niciodată al Ucrainei şi cu atât mai puţin ţinutul Herţei, care a făcut parte din vechea Românie şi care este constituit aproape numai din români, să fie în întregime retrocedat României, iar prin bunăvoinţa noastră, a românilor, oraşul Cernăuţi să devină un oraş internaţional, la conducerea căruia să participe prin rotaţie românii, ucrainenii şi germanii • Trei cruci de marmură, din care una dedicată acelor dintre noi care au murit pe Frontul de Est, a doua – memoriei celor care au murit pe Frontul de Vest şi a treia celor care – destul de mulţi – au luptat şi au murit împotriva bolşevizării forţate a ţării, toate să fie înălţate, sub acoperiş comun, într-un loc ales din ţară • Fosta Basarabie să devină în întregime stat independent liber, care, după voinţa cetăţenilor săi, să se unească cu România sau să adere la Europa Unită • O biserică românească la Moscova, aşa cum este o biserică rusă la Bucureşti, ar merita să fie înălţată alături de o „Carte românească“ la Moscova; aceasta ar constitui împlinirea dorinţei ca cele două popoare să se apropie mai mult.
   Sunt şi alte gânduri şi idei în lucrarea colegului nostru aproape centenar. Din ele se desprind grija şi durerea pentru românii aruncaţi în vâltoarea unui dureros exil de o nedreaptă istorie. Gândurile lor n-au putut fi anulate şi nici nostalgia de pământul natal. Autorităţile şi fiecare dintre noi nu trebuie să-i abandoneze uitării.
   Cartea profesorului Gherman este, în egală măsură, un strigăt şi un memento.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe