Newsflash
Cultură

Ironia vieţii şi comicul existenţei

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 16 2013
Ironia vieţii şi comicul existenţei
   Antologia de satiră şi umor pe teme medicale „Hipocrate se amuză“, apărută în 1980, a fost o premieră al cărei succes s-a datorat talentului autorului dr. George M. Gheorghe. Deşi s-a afirmat şi în alte genuri publicistice, medicul cultivă cu multă „meserie“ ironia, fiind un fin observator şi identificând motive de râs oriunde în lume. În prologul celei mai recente cărţi – S.O.S. Satiră şi umor… contagios! face o trecere în revistă a felurilor de râs, cu menţiune specială pentru cel terapeutic. În primele decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, celebrul filozof francez Henri Bergson dedica umorului şi comicului cunoscutul său volum-eseu „Le rire“. Dat fiind că analiza psihologică pe care o face acestui fenomen expresiv este un model de interpretare, vom reaminti definiţiile pe care le dă filosoful şi vom vedea cum şi unde le regăsim „puse în pagină“ de confratele nostru.
   „Este comic orice incident care atrage atenţia asupra aspectului pragmatic atunci când în cauză este latura morală“ (Pastilele amare, De-ale sufletului, Povestioară de iarnă, cu zicale, Un umăr eficient).
   „O situaţie este întotdeauna nostimă când poate fi interpretată în mai multe sensuri diferite“ (Detectivii, Adio dragostea mea, Undeva în Europa, Farmecul unei vizite), iar „o replică este garantat comică atunci când înscrie o idee absurdă într-un tipar de frază consacrat sau când o expresie este receptată la propriu, deşi ea este folosită în sens diferit sau figurat“ (Tăcere motivată, Familiale, Dilemă, Cotidiană, În miez de noapte, Foc la director).
   „Ironia constă în a enunţa ceea ce ar trebui să fie, dând impresia că este vorba tocmai de ceea ce se găseşte în realitate“ (Cine-i de vină, Fapt divers, Un ginere… atent, Drumeţie, Prietenului meu din Constanţa, Terapie ocupaţională, Gardă uşoară, Frunză veştedă).
   Tot ce este viu se caracterizează prin adaptabilitate şi maleabilitate. Contrariul lor este rigiditatea şi, ca atribut caricatural, reacţia de prestanţă exagerată, contrazisă de lipsa de seriozitate a banalităţii situaţiilor cu deznodăminte ridicole. Dacă la aceasta se adaugă insensibilitatea, sunt create condiţiile pentru a ne delecta, cum apare umorul în partea a doua a cărţii, intitulată cazon: „Pe loc repaos“.
   Făcând un tur de orizont al satirei pe care ne-o oferă George M. Gheorghe, se observă cu deliciu că ea se bazează pe o calitate specifică a confratelui nostru: jonglarea cu sensurile. Se poate spune că autorul scrie epigrame în proză, pentru că, de la început, ne conduce pe un drum pe care credem că ajungem la ceva, dar, în ultimul moment, ne dăm seama că găsim altceva. Acest altceva formează ironia, care poate supăra pe unii, dar, pe cei cu inteligenţa şi maleabilitatea să o guste, îi încântă, pentru că ştiu să râdă de o păcăleală reuşită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe