Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Istoria negativă a medicinii

Viața Medicală
Prof. dr. Gavril CORNUŢIU vineri, 25 septembrie 2015
     Ar putea fi un titlu alternativ pentru cartea lui Mihail Mihailide, Șarlatani și vindecători închipuiți (Editura Viața Medicală Românească, 2015). Este o carte de istorie cu aspect de roman, care pictează tablourile sociale care s-au perindat pe aceste meleaguri în comparație cu tablourile sociale de pe alte meleaguri (italian, francez, american). În același timp, e o carte de educație sanitară, a populației și, în special, a celor din sectorul medical. Atrăgând atenția asupra șarlataniei și a metodelor ei specifice din spațiul vindecării, poate ajuta la maturizarea înțelegerii actului medical, la punerea în gardă a populației și a adormitelor autorități din domeniu.
   Șarlatani și vindecători închipuiți se citește aproape ca un roman polițist, iar lectura savuroasă reia pasaje din documentele vremii, cu arhaismele și culorile de atunci ale limbii. Reproducerile de imagini urbane din vremuri apuse, texte de ziare, scrisori, rețete și documente ajută la crearea unei prime cărți despre istoria negativă  a medicinii.
    Autorul arată că șarlatania poate fi de trei feluri: conștientă, când șarlatanul minte și fură din buzunarul suferindului, știind exact ce face; inconștientă sau parțial conștientă, când semidocți cu structură paranoi­că sunt convinși că ceea ce fac este un act genial; respectiv delirantă, când suferința închipuitului este monosimptomatică cu delir de invenție. Cartea descrie cu acuratețe exemplificări din fiecare tip.
    Un aspect aproape hazliu scos în evidență de autor este că am dat lumii largi escroci de mare talie, dar am și primit înapoi o mulțime de escroci, unii mărunți, alții mai mari, cu toții periculoși pentru sănătatea publică. Înțelegem, citind, că oamenii sunt aceiași peste tot, impostori și creduli, și în trecut și acum. Gândirea irațională, magică, nu are nici o legătură cu capacitatea intelectuală, cu celelalte performanțe ale gândirii. Ea este o altă specie de gândire și reprezintă ușa pe care intră șarlatania, punând ceață pe ochii rațiunii. Dacă vom citi scrisorile lui Aristotel despre suflet, vom constata cu surprindere că sufletul omenesc a rămas același în ultimele două milenii și trei sute de ani. Așa cum șarlatania și delirurile terapeutice au existat dintotdeauna, vor exista și în viitor.         
    În concluzie, cartea abordează cu onestitate științifică un aspect, îndeobște ocolit, al istoriei medicinii. Face un serviciu practicii medicale spunând lucrurilor pe nume, „curățind grajdurile lui Augias“. Este o lectură necesară tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar, precum și o lectură benefică pentru orice altfel de cititor. Așteptăm cu interes continuarea.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.