Newsflash
Cultură

Istoria otrăvurilor

de Demostene ŞOFRON - aug. 1 2016
Istoria otrăvurilor
     Colecția de istorie a farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca propune una dintre cele mai interesante și inedite expoziții tematice, grație unui muzeograf inspirat – Ana Maria Gruia. Istoria otrăvurilor, parcurs din Antichitate și până în zilele noastre, este o tematică de mare actualitate, o istorie a legăturilor pe axa leacuri–medicamente–otrăvuri, efectele benefice sau/și toxice ale acestora.
     Patru sunt palierele expoziționale: otrăvuri și farmaciști, venena, păstrarea otrăvurilor și eliberarea otrăvurilor, toate însoțite de obligatoriile și necesarele explicații. „Otrăvuri și farmaciști“ pune în evidență substanțe cu toxicitate crescută, precum ghimbirul sălbatic (Asarum europaeum), Pulvis Cantharid (pulbere obținută din gândaci de frasin pisați), Nucis vomicae (semințele plantei Strychnos nux vomica din India și Asia de Sud-Est), oxidul negru de mercur, Pyrethrum cinaerariae (din clasa crizantemelor), preparate toxice pe bază de plumb, cocaină, atropină, mercur, preparate din Materia Medica din Transilvania (Asari, Cicutae, Ruta graveolens). Dacă vreau să amintesc farmacii de epocă, atunci trebuie să mă refer la farmacia „Sf. Gheorghe“ din Cluj (farmacie din secolul al XIX-lea) sau farmacia „Coroana“ din Iași (secolul al XVIII-lea). „Venena“ pune accent pe tipurile de venenă vândute în farmacii, medicamente pe bază de arsenic sau mercur. „Păstrarea medicamentelor“ înseamnă recipiente din sticlă (secolul al XIX-lea), cutii de lemn pentru păstrarea pulberii de arsenic (secolul al XVIII-lea), recipiente mici din faianță smălțuită (Germania, 1815), sticle albastre cu dop (secolul al XIX-lea), borcane farmaceutice de secol al XVIII-lea, recipiente din sticlă cu talpă. „Eliberarea otrăvurilor“ este parcursul legislației existente în timp de păstrare, folosire și eliberare a substanțelor cu efecte toxice: „Pentru uz uman era nevoie de rețetă, iar pentru uz veterinar se putea cumpăra șoricioaică, otravă de câini, doar cu acordul autorităților. Surse medievale târzii arată că farmaciștii nu aveau voie să vândă astfel de substanțe persoanelor suspecte sau necunoscute“.
     „Colecția de istorie a farmaciei“, ca să o citez pe Ana Maria Gruia, „prezintă în premieră expoziția «Istoria otrăvurilor», în cadrul căreia spunem povestea leacurilor care aveau efecte toxice, otrăvitoare. Farmaciștii au fost întotdeauna suspectați, deoarece ei preparau și insecticide și otrăvuri pentru rozătoare, dar și medicamente cu efecte secundare negative. Cele mai des vândute medicamente erau cele pe bază de arsenic și mercur, dar erau și ciudățenii precum cantarida, praf obținut din gândaci de frasin pisați, folosit des de familia de Medici ca otravă. Există medicamente pe bază de stricnină, brucină sau alte toxine care, în doze mici, au efecte benefice, schimbând dozajul însă, puteau fi folosite în scopuri criminale“.
Recipiente de sticlă din expoziție
     „Ochii de rac“ este exponatul lunii iulie în cadrul expoziției permanente. Lapides Cancrorum sau Oculi Cancrorum, sunt de origine animală, fiind mult folosiți în farmacii la prepararea diferitelor leacuri sau medicamente, mai ales împotriva hiperacidității gastrice. Avem de-a face cu concrețiuni calcaroase generate de raci, în momentul în care aceștia se pregătesc să-și schimbe exoscheletul. În colecția de istorie a farmaciei din Cluj-Napoca există cinci recipiente pentru astfel de „pietre“, fie în stare naturală, fie pisate, proveniența lor fiind din farmacii diferite: Baia Mare (vas de lemn cu etichetă de hârtie, inscripții în limbile latină și maghiară, Oculi Cancrorum), Recașul de Timiș (vas de lemn de culoare neagră, cu signatură pictată în alb Pulv. Cancr. Lap.) și Iași (vas din porțelan cu signatură pictată Lapid. Cancror.).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe