Newsflash
Cultură

Istoria se repetă?

de Iftimie NESFÂNTU - iul. 10 2014
Istoria se repetă?
   Cu ani în urmă, redescoperisem că naraţiunea poate fi şi instrument de cercetare. Povestind, prin viu grai sau prin mijlocirea textelor publicate, faptele descrise se reaşază într-o ordine anume, aducând la suprafaţă cauze şi efecte, anumite înlănţuiri, după o logică a situaţiilor de viaţă şi nicidecum după raţionamente şi asocieri eronate, impuse de mintea noastră, tributară unor prejudecăţi sau scheme simpliste. Este ceva asemănător cu cele ce se petrec în timpul unor reconstituiri judiciare, istorice. Nu este la mijloc niciun fel de scamatorie. Suportul unui asemenea transfer de informaţii, dintr-un teritoriu necunos­cut şi greu accesibil către lumea cuvintelor (a cărţilor) este însăşi viaţa. Pentru că vorbim despre literatură adevărată, care încorporează situaţii, emoţii, sentimente, adică... viaţă. Nimic nou sub soare. Atari tehnici erau folosite încă din Antichitate. Reconstituiri bine documentate, aduse apoi în faţa publicului fără a se utiliza un scenariu anume, erau pentru multe comunităţi prilej de a învăţa, de a înţelege fenomene sau chiar de a rezolva probleme din teritoriul psihic (a se vedea psihodrama, asociată astăzi cu etnopsihiatria). Sunt cunoscute, mai rar la noi, frecvent în ţări vest-europene, încercări de a reconstitui locuinţe, aşezări din alte vremuri, trăind în condiţii asemănătoare, folosind materialele existente atunci. Este şi o cale spre o mai bună înţelegere a vremurilor de altădată, cu trimiteri către prezent, insinuate în decizii şi opţiuni ale  noastre, cei care trăim acum.
    Există şi în istoria României perioade insufi­cient cercetate. Paradoxal, tocmai schimbările benefice pentru ţară şi neam sunt mai puţin cunoscute. Aşa stau lucrurile şi cu măsurile adoptate de guvernul prezidat de Mihail Kogălni­ceanu în timpul lui Alexandru Ioan Cuza: reforma asistenţei med­i­cale, secularizarea averilor mănăstireşti şi reforma agrară. Uneori însă, de acolo unde nimeni nu se aşteaptă, apar şi răspunsuri inedite, pline de înţelesuri şi îndemnând la continuarea unor cercetări. Este şi cazul unei cărţi recente, publicate de Vasile Ilucă, pictor şi povestitor fascinat de istorie, care  a adus la lumină, la aceeaşi editură PIM, al şaselea volum din seria Ce nu ştim despre Iaşi.  Fenomenul asupra căruia se opreşte autorul, reconstituit cu ajutorul artei narative, este „închinarea mănăstirilor“ ieşene către Sfântul Mormânt, Muntele Athos, Sinai precum şi la mitropolii, episcopii şi la metocurile lor. În fapt, vorbim despre scurgerea unor averi uriaşe în afara ţării. Seculari­zarea averilor mănăstireşti aduce însă la vedere dimensiunea prăpădului: „Prin  măsura adoptată în 1863, la patru ani de la Unirea Principatelor, au fost trecute în proprietatea statului 75 de mănăstiri închinate bisericii greceşti, dintre care 44 din Ţara Românească şi 31 din Moldova, care deţineau la rândul lor mai multe metocuri şi moşii. Numărul moşiilor închinate era de 560 (366 în Ţara Românească şi 194 din Moldova). Ele totalizau circa un sfert din teritoriul arabil al ţării, plus numeroase păduri şi generau anual venituri de circa şapte milioane de franci, bani care luau calea străinătăţii şi pe care călugării greci instalaţi în mănăstiri îi cheltuiau fără să dea socoteală autorităţilor şi fără să aducă un folos real românilor“ (Predescu Lucian, Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999). Este de ajuns pentru a înţelege cât de important este fenomenul închinării mănăstirilor, care-i sunt rădăcinile şi cum a luat el amploare. Răspunsurile necesită însă parcurgerea cărţii. Îl felicităm pe autor şi aşteptăm ca, sub un alt titlu de carte-roman, să ne introducă în culisele acelei efervescenţe creatoare, un adevărat miracol, care a dus după Unirea principatelor la cele trei mari izbânzi ale guvernului Mihail Kogălniceanu: reforma agrară, reforma, de fapt, adevărata naştere a sistemului sanitar românesc şi secularizarea averilor mănăstireşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe