Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Istoria trăită de un teolog medicinist

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 3 martie 2017
  Mircea Gelu Buta este, în plan practic, managerul Spitalului de Urgență Bistrița, iar, pe plan cultural, publicist, realizator de emisiuni TV și autor al volumelor „Emil Cioran: psihanaliza adolescenței” (2001), „Biserica din Spital” (2004), „Tabloul de absolvire” (2007), „Reflecții colocviale” (2008). În 2016 a revenit cu o nouă provocare, un nou titlu: Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania,  car­te care trezește interes prin paginile de istorie propuse. Amintirile se leagă de nume importante ale spiritualității noastre și nu numai, de la Mircea Eliade la George Călinescu, pictorul Sorin Dumitrescu, scriitorul Dan Ciachir, prof. dr. Grigore Benetato, prof. dr. Nicolae Miu, prof. dr. Victor Papilian până la Majestatea Sa Regele Mihai I și membrii Casei Regale a României.
Memorialistica reține, înainte de orice, locuri de înaltă spiritualitate creștinească: mănăstirile Văratec, Cernica, Căldărușani, Nicula, Neamț, Sihăstria. Cu plusul dat de Clujul și Bucureștiul anilor ʼ50, ani derulați în jurul unor personaje precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, Petru Groza, unele dintre evenimentele propuse au implicații majore pentru ființa istoriei noastre: greva studențească de la Cluj (1946), moartea lui Stalin, Sinodul din anii ʼ50, deschiderile ecumenice ale acelor ani. Se citesc cu interes capitole scurte despre: sfințirea unui paraclis de spital, medicii și biserica, atelierul biblic de la Nicula, regele și mitropolitul, dragostea pentru muzică, sentimentul timpului și al prieteniei, portretul unui profesor, imagini și scene de epocă, un sfârșit de vară la Techirgiol. Mitropolitul Bartolomeu Anania (1921–2011, numele de mirean Valeriu Anania) a fost student al facultăților de teologie și medicină, dar și student al Conservatorului clujean.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.