Newsflash
Cultură

Istoria unei familii, culeasă într-o carte

de Cristina GHIOCA - dec. 18 2020
Istoria unei familii, culeasă într-o carte

Cartea „Trei Generaţii”, de Nicolae N. Romanescu (ediţia a doua), apărută la editura Vitruviu, reprezintă o radiografie a familiei Romanescu și a societăţii în care aceasta a trăit.

NICOLAE N. ROMANESCU - Trei Generatii (Coperta 1)

Risipirea familiei Romanescu (fratele Ion, mort pentru Franţa în luptele din ultima zi de război, 1918; fratele Alexandru, doctor laringolog, plecat în Franţa; fratele Radu Carol, avocat, plecat în Franţa prin intervenţia expresă a generalului de Gaulle; fratele Marcel, diplomat, eseist și poet, mort prematur în 1956) îl determină pe autor să se concentreze asupra recuperării dovezilor legate de realizările familiei sale. În lucrarea sa (structurată în opt capitole), doctorul Romanescu vorbește despre fraţii săi pașoptiști Petrache și Costache Romanescu, despre generalul Fălcoianu, bunicul său matern și fratele său, Ion, erou aviator. Nicolae Romanescu reușește astfel să redea imaginea unei societăţi sănătoase, cu legături organice între palierele sale: cercurile regale coborând în vizită particulară la Craiova, cele muncitorești apărate în Consiliile Legislative de senatorul Romanescu, cele sătești aduse spre oraș prin înlesnirea școlarizării, iniţiativele speciale ale societăţii civile. Înșiruind în ordine cronologică modelele reînviate de doctorul Romanescu, editura încearcă nu numai să restituie evenimente istorice, dar și să le propună cititorilor să accepte ideea că opera supravieţuiește celui ce a înfăptuit-o.

După o activitate strălucită de medic, încununată de titluri universitare și doctorate în medicină și chirurgie, drept și știinţe sociale, doctorul Romanescu ajunge, în urma unor învinuiri aberante, din medic legist-şef al penitenciarelor, el însuși în penitenciar (1950-1954). După ieșirea din pușcărie obţine un post de medic al leprozeriei din Tichilești, singurul spaţiu în care se putea retrage pentru a-și practica netulburat meseria.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe