Newsflash
Cultură

Istorie „hard“

de Dr. Al. TRIFAN - feb. 27 2013
Istorie „hard“
   Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) a lansat joi, 14 februarie a.c., la Academia Română, volumele II şi III din lucrarea: „România 1945–1989. Enciclopedia regimului comunist“. Volumul al doilea, „Represiunea“, este coordonat de Octavian Roske, iar volumul al treilea, „Instituţii de partid, de stat, obşteşti şi cooperatiste“ îl are drept coordonator pe Dan Cătănuş.
   Reuniunea a fost deschisă de acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, care a fost urmat la cuvânt de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai Bisericii Romano-Catolice. Acad. Păun Ion Otiman, secretarul general al Academiei Române, s-a referit la decapitarea şi epurarea acestui olimpian forum al culturii româneşti, tragic eveniment, măsură samavolnică nemaitrăită în cei optzeci de ani de existenţă a sa de până în 1948. Atunci, 113 membri (mai mult de două treimi) au fost excluşi, 31 dintre ei întemniţaţi. Întregul patrimoniu al Academiei a fost trecut în proprietatea statului şi autonomia sa funcţională a fost total anulată. Acad. Dan Berindei şi acad. Răzvan Theodorescu s-au referit la volumele lansate şi au oferit interpretări istorice privind alunecarea spre autoritarism a societăţii româneşti din deceniile patru şi cinci ale secolului trecut.
   Următorul vorbitor, Radu Ciuceanu, directorul INST, a fost un trăitor al represiunii. Calvarul său a început într-o noapte rece de septembrie 1948, când doi agenţi de securitate l-au luat de acasă şi l-au condus, pe străzile întunecate ale Craiovei, către sediul Siguranţei (nu se numea încă Securitate). Martor, la şaisprezece ani, al acestei tragedii, am simţit prăbuşindu-se pilierii pe care se sprijinise viaţa de până atunci şi că noaptea arestării lui Radu Ciuceanu va cuprinde întreaga ţară. Nu-mi închipuiam să dureze atât de mult, după cum nu credeam că nedreptatea regimului totalitar va pedepsi atât de crunt, cu ani lungi de închisoare, elanul curajosului luptător pentru libertate. Dar acum, în alocuţiunea sa, ce s-a distins prin expunerea unei bine temperate informaţii din documente şi viaţă, a redat evenimentele raţional, ca un istoric aflat deasupra pasiunilor incriminante sau partizane. Poate tot atât de însemnate sau chiar mai mult, proiectele de viitor ale Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului au fost comentate de vorbitor într-o perspectivă pe termen lung. Printre studiile care aşteaptă să fie realizate se numără cele privind dictaturile carliste şi antonesciene, dezastrele războiului în Est, dedesubturile actului de la 23 august 1944, instalarea guvernului Petru Groza ca punct de cotitură în instalarea dictaturii comuniste ş.a.
   În finalul reuniunii, au mai avut intervenţii acad. Dinu Giurescu, Octavian Roske, secretar ştiinţific al INST, şi Dan Cătănuş, cercetător la INST.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe