Newsflash
Cultură

Istorii pe lângă care nu poți trece indiferent

de Demostene ŞOFRON - nov. 5 2015
Istorii pe lângă care nu poți trece indiferent
     Veneția, un adevărat spectacol la care te raportezi de fiecare dată fie că te referi la Bellini, Canaletto, Albinoni, Tițian, Marco Polo, Goldoni, Monteverdi, Vivaldi, Veronese sau Tintoretto, fie că ai în vedere „Anonimul venețian“, „Frumoasa venețiană“ sau paginile dedicate Veneției de Eminescu, d’Annunzio, Goethe, Hemingway, Thomas Mann, Shakespeare sau Schiller. Este orașul cunoscut și drept „Regina Adriaticii“, „Orașul Apelor“, „Orașul Podurilor” sau „Orașul Luminilor“. Orașul în care fiecare stradă, pod, clădire în parte și fiecare canal ori gondolă este gata să se destăinuie celor care doresc să asculte și să cunoască istorii. Istorii pe lângă care nu poți trece indiferent, mai ales când știi că Veneția înseamnă peste o sută de insule, 350 de poduri, 150 de canale și, ca un ultim amănunt, peste 400 de gondolieri.
     Este și Veneția pe care o propune Liviu Vlad prin expoziția „Secvențe venețiene“, organizată în Galeria „Paul Sima“ din Cluj-Napoca. Amprenta timpului se face simțită imediat, fie că te afli în Piața San Marco, pe Podul Suspinelor sau Rialto, în Basilica di San Marco sau în Palatul Dogilor, în oricare dintre cele șase cartiere ale orașului. „Secvențe venețiene“ propune locuri memorabile: Canal Grande (San Simeone Piccolo), Campanile dei Carmini, Chiesa Santa Maria e Donato (Murano), Domul și Santa Fosca (Torcello), Sestiere San Marco, Sestiere di Cannaregio, Burano (podul de lemn, punți), Rio di San Barnaba, San Michele in Isola (capela), Santa Maria della Salute, San Giorgio, Rio San Pantalon – ponte Vivanti, Scuola di San Marco, Madonna de l’Orto in Rio Brazzo, Porta della Carta, bărci, gondolieri, palate, tur spiritual extraordinar care trebuie parcurs și nu oricum, ci încet, pentru a vedea cât mai mult(e).
     Liviu Vlad rămâne un artist al culorii și al artei perspectivei deopotrivă, calități remarcate și cu prilejul altor expoziții – „Italia retrăită“, „Clujul gotic și baroc“, „Culorile Mediteranei“, „Bonțida în clarobscur“, „Muri Transylvani Antiqui“, „Bisericile Clujului“. Gama cromatică este dovadă a faptului că artistul își cunoaște bine uneltele artistice, culorile animând orașul și peisajele, amprenta timpului, trecut sau prezent, făcând-se simțită în fiecare lucrare în parte. Și fiecare lucrare în parte te duce cu gândul la cele scrise de Thomas Mann: „Veneția are o frumusețe flatantă și suspectă în același timp. Acest oraș pe jumătate rupt din basme, pe jumătate o capcană turistică, este locul în care pe vremuri arta a înflorit gradat și voluptuos“. Un alt motiv de a vedea Veneția nu numai live, ci și prin cele 40 de secvențe, pline de culoare și lumină. Veneția unui artist la maturitate, a unui artist care continuă să uimească prin putere de muncă, artă, cultură.
     Prof. dr. Liviu Vlad (n. 1946) a fost elev la Liceul „Nicolae Bălcescu“, apoi student al Facultății de Medicină generală din cadrul fostului IMF Cluj (1963–1969). Activitatea medicală și-a început-o în cadrul Institutului de Igienă din Cluj (1969–1971). A făcut studii la Centrul de Chirurgie Hepatobiliară din Paris, sub îndrumarea profesorului dr. H. Bismuth. Profesor universitar din 2001, la Clinica Medicală III, clinică pe care a condus-o până în 2011.
      Ca artist plastic, Liviu Vlad debutează în 1978, la Salonul de iarnă al medicilor din România, în cadrul căruia expune din 1978 și până în prezent. Lucrările sale se află în colecții din România, Germania, Italia, Grecia, Israel, Olanda, Ungaria.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe