Newsflash
Cultură

Italia din Herăstrău

de Dr. Raluca BULEA - nov. 14 2013
Italia din Herăstrău
Toamna evoluează tumultuos în Capitală. Între demonstraţiile de stradă, susţinând cele mai variate cauze, uneori cu vociferări, alteori cu acorduri muzicale, mobilizările speciale ale forţelor de ordine menite să ne ofere siguranţă în zilele cu meciuri internaţionale de fotbal, şi tentantele manifestări culturale, în fruntea cărora a stat, bineînţeles, Festivalul „George Enescu“, nu ştiam spre ce zonă să ne îndreptăm atenţia. În aceeaşi tonalitate au început sezonul institutele culturale, în special Institutul Italian de Cultură, care sub genericul „Festitalia – un pic de Italia în Bucureşti“, ne-a invitat la o săptămână pentru care şi-a propus, dintru început, să recreeze atmosfera tipică a sărbătorilor tradiţionale italieneşti, într-o serie de evenimente adresate publicului larg.
Tocmai din dorinţa de a ajunge la un număr cât mai mare de oameni, organizatorii nu ne-au mai întâmpinat la sediul Institutului, ci într-unul din locurile pe care bucureştenii le îndrăgesc în mod deosebit: parcul Herăstrău. Spaţiul denumit „Roaba de cultură“ a fost delimitat, pe de o parte, de scena de unde seară de seară am avut parte de felurite tipuri de reprezentaţii artistice, şi pe de altă parte, de standuri care să aducă pentru noi, în special din zona culinară, lucrurile pe care le asociem cel mai adesea cu Peninsula: pasta, gelato, prosciutto, caffe…, dar şi dulciuri tipice mai puţin cunoscute, renumitele vinuri sau variante de spumant şi multe altele. Nu puteau să lipsească din peisaj nici florile, produsele de artizanat sau propunerile turistice.
Ce au dorit în mod special organizatorii a fost să aducă în acest spaţiu, pe lângă italienii din patria mamă, pe toţi conaţionalii care, dintotdeauna sau numai de curând, au ales să trăiască şi să muncească la noi, ceea ce justifică implicarea, în calitate de partener al acestui proiect cultural, a Asociaţiei Italienilor din România, ce îi reuneşte pe toţi cei care, fără a uita sau a-şi iubi mai puţin plaiurile natale, au ajuns să le îndrăgească şi pe ale noastre, să ne vorbească limba şi să creeze astfel încă o legătură în vechea prietenie dintre cele două ţări. Această organizaţie a şi oferit, de altfel, unul din spectacolele incluse în program, cu muzică şi dansuri tradiţionale italieneşti interpretate de tineri elevi sau liceeni, din Bucureşti şi nu numai. Cum era de aşteptat, muzica a fost o prezenţă consistentă pe parcursul întregii săptămâni (care a ţinut de joi până miercuri), fiind aduse în faţa publicului genuri dintre cele mai diferite: muzica folk napolitană a formaţiei Terrasonora, care a susţinut două concerte explozive, opera, care în anul omagial Verdi nu ar fi putut să lipsească, sau muzica clasică instrumentală, în interpretarea pianistului Alfredo Tisocco. Parcursul melodic s-a încheiat cu o seară de jazz oferită de La Dolce Vita Quintett – ce reinterpretează temele tradiţionale în versiune swing şi bossa nova –, şi printr-o călătorie făcută cu ajutorul şlagărelor italieneşti, dar şi internaţionale, de Marco Finotto, solist vocal şi instrumentist multivalent, în special în zona instrumentelor de suflat, care a încântat publicul ce înfrunta răcoarea unei seri de toamnă, încălzind atmosfera cu al său one man show.
Manifestările muzicale au fost completate cu reprezentaţii din alte sfere ale spectacolului, cu teatru de stradă, mimi şi acrobaţie reunite sub genericul „Parada-ise“, dar şi cu o după-amiază de circ, amândouă prezentate prin bunăvoinţa Fundaţiei Parada România, afiliată la Parada Italia.
Nu încape nicio îndoială că punctul culminant al Festitalia, momentul cel mai aşteptat, o adevărată seară de gală, a fost cel în care prin faţa publicului au defilat pe podium câteva din modelele emblematice ale creatorilor de modă italieni din ultimii 60 de ani, căci, într-adevăr, nu putem vorbi de modă şi de haute-couture (sau mai bine să îi spunem alta moda, alta costura, în spiritul evenimentului), fără să facem cuvenitul popas pe pământ italian. Am călătorit în timp, prin intermediul creaţiilor vestimentare, din anii ’50 până astăzi, cu piese din colecţia Muzeului Fundaţiei Sartirana din Pavia, introduse pe scenă cu umor şi entuziasm de un pasionat al modei, Giorgio Forni, preşedintele Fundaţiei, alături de prezentatoarea TV Roxana Iliescu, cea care a avut la rândul său privilegiul de a îmbrăca unele din aceste rochii ce au făcut istorie. Am văzut trecându-ne prin faţa ochilor modele concepute pentru Ava Gardner, Audrey Hepburn, Julia Roberts, pentru prime doamne, pentru prinţese, purtând semnătura unor creatori de care au auzit chiar şi cei mai puţin avizaţi: Valentino, Armani, Versace, Gianfranco Ferré, Moschino… Am visat puţin, cu ochii deschişi, sub cerul înstelat, la baluri şi recepţii fastuoase, dar şi la vremurile în care femeile îşi mai găseau timp şi în viaţa de zi cu zi să se îmbrace frumos, şi nu ţineau cont doar de considerentele practice în alegerile lor vestimentare. O seară cu adevărat unică, menită şi ea să ne aducă Italia la Bucureşti. Şi cum publicul a reacţionat cu mare bucurie la această propunere culturală, organizatorii, prin Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură, intenţionează să repete experienţa şi anul viitor, probabil într-un anotimp mai călduros, în preajma Zilei naţionale a Italiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe