Newsflash
Cultură

Îţi mulţumesc că îţi este frig şi ţie

de Alexandra NISTOROIU - dec. 19 2014
Îţi mulţumesc că îţi este frig şi ţie
  Decembrie, luni. Patru poeţi, un pian şi un muzician, la Teatrul de Comedie. Sunt coordonatele celei de-a şaptea seri de poezie şi jazz organizate de Muzeul Naţional al Literaturii Române. Afară, frig, trafic, zgomot. Înăuntru, căldură moale, linişte, oameni cu frunţile descreţite. Pare o reuniune între prieteni vechi pasionaţi de ceea ce pot face cuvintele.
   Poeţii aparţin a trei generaţii diferite ale liricii româneşti. Bogdan Ghiu şi Doru Mareş reprezintă generaţia optzeci, cu a ei poezie subversivă. Augustin Ioan e un nouăzecist de forţă şi construcţie, iar Bogdan O. Popescu (neurolog ziua, poet seara) s-a remarcat prin versurile din anii 2000, publicând, în martie 2014, „Cartea Dragostei“, despre care Mircea Cărtărescu a spus că este cel mai frumos volum de versuri pe care l-a citit în ultimul deceniu.
  Gazda serii, scriitorul Dan Mircea Cipariu, se asigură că întâlnirii nu-i lipsesc umorul şi atmosfera prietenoasă. Fiecare alege din volumele sale versurile pe care le consideră potrivite pentru un recital public. Începe Bogdan Ghiu, care citeşte cu nuanţe, eleganţă şi ironie în glas din poemul „Studii şi cercetări sălbatice”. Reţin o secvenţă cu iz de ars poetica, dar care ar putea funcţiona în acelaşi timp ca reflecţie asupra unor aspecte ale meseriei de jurnalist: „6. Pixul în permanenţă deschis/ peste noapte şi peste zi/ Dacă se întâmplă ceva/ Dacă trece ceva/ Dacă ceva se întâmplă cu intenţia/ să treacă să opereze şi să dispară/ va rămâne marcat/ de pixul deschis/ Linia de pix/ Urma de pix/ îl va urmări peste tot/ nu-l va lăsa să dispară/ 7. Toată noaptea/ cu pixul deschis/ Dacă trece hop este scris/ Hop este prins/ (Rămâne scris)/ (Pleacă scris)“.
   Augustin Ioan, profesor de arhitectură la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, selectează, printre altele, un poem politic, „Revoluţiunea“, din volumul „Dez/(în)cântarea României“ (2001). E un dialog cu sine, care reţine confuzia anilor 1988–1989. Citeşte repede, muşcând din cuvinte, nu pare să fie un exerciţiu cu care e obişnuit, dar versurile au un umor aparte, amar şi tragic, dar eficient.
   De la Doru Mareş (traducător şi critic de teatru), care citeşte potolit, cu un anumit respect pentru cuvinte, îmi rămâne o idee despre permanenţa artificialului („cum de nu vezi că totul e siliconare încă de la începuturi“).
   Teatral, cu o voce puternică, dublată de-o construită mimică şi gesturi largi, Bogdan O. Popescu recită din versurile sale, abia după ce glumeşte că e foarte greu să scrii în două feluri: foarte scurt sau foarte lung. De lungime medie poate toată lumea. Citeşte câteva dintre cele mai scurte poezii ale sale, printre care „Amor“ („Se născuseră enormi fluturi coloraţi/În peşteri de praf“) sau „Noapte“ („Scârţâie pisicile de metal pe acoperişuri de carne“), dar şi texte mult mai ample, precum „Poeme de zgură“. Întoarce paginile cu gesturi dramatice.
   Între secvenţele de lectură intervine Mircea Tiberian la pian, improvizând pe câteva piese celebre. Din păcate, pianul teatrului îi face câteva surprize neplăcute: sunetul se opreşte la jumătate. Chiar şi fracturate însă, improvizaţiile umplu subtil tăcerile dintre momentele poetice.
   După două ore, plec din nou pe străzile agitate ale oraşului şi răcoarea care îmi îngheaţă obrajii îmi aminteşte de unul dintre  versurile citite de Bogdan O. Popescu:  „îţi mulţumesc că îţi este frig şi ţie“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe