Tumorile testiculare reprezintă malignitatea cea mai frecventă la bărbaţii între 15 şi 40 de ani. În marea lor majoritate, aceste neoplazii sunt vindecabile, chiar şi în stadiul de metastază extinsă. Fapt ce reprezintă una din marile victorii ale medicinii – apreciază, în nr. 997, revista LE GENERALISTE, ce apare în Belgia, ţară în care se înregistrează, anual, cca 270 de cazuri de cancer testicular. (...)"> IZBĂNZI, ÎNDOIELI, SPERANŢE - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

IZBĂNZI, ÎNDOIELI, SPERANŢE

de L. DANIELESCU - apr. 29 2011
IZBĂNZI, ÎNDOIELI, SPERANŢE

    Tumorile testiculare reprezintă malignitatea cea mai frecventă la bărbaţii între 15 şi 40 de ani. În marea lor majoritate, aceste neoplazii sunt vindecabile, chiar şi în stadiul de metastază extinsă. Fapt ce reprezintă una din marile victorii ale medicinii – apreciază, în nr. 997, revista LE GENERALISTE, ce apare în Belgia, ţară în care se înregistrează, anual, cca 270 de cazuri de cancer testicular. (...)

  Tumorile testiculare reprezintă malignitatea cea mai frecventă la bărbaţii între 15 şi 40 de ani. În marea lor majoritate, aceste neoplazii sunt vindecabile, chiar şi în stadiul de metastază extinsă. Fapt ce reprezintă una din marile victorii ale medicinii – apreciază, în nr. 997, revista LE GENERALISTE, ce apare în Belgia, ţară în care se înregistrează, anual, cca 270 de cazuri de cancer testicular. Aceşti pacienţi au beneficiat de o supravieţuire atât de mare, încât 18% din ei „au avut timp“ să dezvolte un al doilea cancer primar (în general – leucemie) sau o tumoră radioindusă. În plus, dacă toxicitatea acută a tratamentelor urmate de ei este reversibilă, consecinţele cronice şi tardive pot pune probleme. De pildă, cisplatina induce uneori infertilitate, neuropatie periferică, toxicitate auditivă, afecţiuni renale, iar bleomicina – pneumopatie interstiţială. Nu puţini bărbaţi vindecaţi prezintă riscul de insuficienţă cardiacă şi de sindrom metabolic de origine radio- sau chimioterapică. Mai trebuie arătat că în afara riscului de a face o a doua neoplazie, mulţi pacienţi mor din cauze necanceroase şi asta doar la zece ani de la încheierea tratamentului, ca urmare a unor infecţii ori a unor afecţiuni digestive sau cardiovasculare. Aceste situaţii explică de ce actualmente scopul este de a păstra eficacitatea tratamentului, diminuând implicaţiile tardive (bunăoară, apelând la scheme medicamentoase mai puţin dure). Articolul la care ne referim aici face şi o sinteză a observaţiilor ştiinţifice privind corelaţia dintre o serie de stări, fenomene ce apar la unii bărbaţi şi riscul de cancer testicular. Astfel, tinerii afectaţi de o asemenea malignitate au, îndeobşte, o podoabă capilară bogată, pe când căderea părului cu cât este mai rapidă şi mai intensă, cu atât mai mică este posibilitatea apariţiei cancerului testicular. Acelaşi lucru se poate spune şi despre antecedentele de acnee severă. Aceste semne tipice pentru creşterea androgeniei în timpul pubertăţii şi la vârsta de adult tânăr sunt asociate unui risc diminuat de cancer testicular. De asemenea, British Journal of Cancer atrage atenţia că există o relaţie între talia tinerilor şi prevalenţa cancerului de testicule: analizele statistice vădesc că există o asociere directă între talia mare şi riscul de cancer. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe