Newsflash
Cultură

Joc de imagini și cuvinte

de Dr. Raluca BULEA - feb. 22 2017
Joc de imagini și cuvinte
    Continuând tradiția ultimilor ani, Institutul Balassi a inaugurat noul sezon cu un eveniment dedicat artei fotografice și amintirii lui Carol Popp de Szathmári, în preajma Zilei artei fotografice din România (sărbătorită la 11 ianuarie). Îndepărtându-se de formatul obișnuit, expoziția din 2017 a adus în prim-plan nu rezultatul final, reprezentat de imaginea fotografică imprimată pe un suport oarecare, ci mașinăria în care aceasta este surprinsă și „înghețată” pentru posteritate.
    Deși ar fi putut să pară o prezentare tehnică, intenția organizatorilor și a colecționarului Alfred Schupler a fost să ne înfățișeze camera fotografică din postura unui obiect de artă, devenit astfel nu doar din perspectiva timpului care s-a scurs peste el, ci și invitând privitorul să își închipuie multitudinea de scene create sau transformate în interiorul său în tot acest interval. Din obiectele care au realizat intermedierea imaginației artistului și fotografia care a fost arătată privitorilor, cele 80 de aparate foto expuse au fost reinterpretate prin prisma artei pe care au creat-o în interiorul lor.
    Pentru a ne dovedi că, în ciuda unei vârste venerabile, încă mai au capacitatea de a surprinde pe peliculă situații și personaje, colecționarul, alături de Radu Igaszag, fotograf și regizor de film, au organizat o sesiune experimentală de fotografie de grup folosind câteva din exemplarele expuse, cu intenția de a recompune fragmentele ulterior, în laborator, pentru a da naștere unei ample imagini panoramice care să se asemene, oarecum, cu tablourile de familie din trecut. Ce a ieșit din această joacă am putut vedea la finisaj, în 2 februarie: fotografii alb-negru, unele impecabile, altele mișcate sau încețoșate, semn că timpul lung de expunere a depășit capacitatea de nemișcare a modelelor. Într-un fel, se asemănau cu piesele unui puzzle, pe care le-am regăsit reunite, la final, într-o cuprinzătoare lucrare de ansamblu.
    O propunere culturală la fel de inedită este cea pe care o putem vedea până la 20 februarie la Institutul Cervantes. Dacă am vorbit de jocul cu imaginea, de această dată este vorba de cuvinte, prezentate sub formă de expoziție, pornind de la „Diccionario de colombianismos” – Dicționarul de cuvinte specifice limbii spaniole vorbite în Columbia. O nouă expediție în patrimoniul lexical columbian (2015–2017). Permanența vorbelor pe simeze se face prin intermediul unei călătorii de la un capăt la altul al alfabetului, fiecare literă fiind ilustrată printr-o planșă și un cuvânt ales din cele peste zece mii conținute în această nouă ediție a unei lucrări care poartă girul științific al Academiei regale a Spaniei și al Academiei columbiene de limbă. Cu ocazia vernisajului, ca omagiu adus marelui maestru al cuvintelor columbiene care a fost Gabriel García Márquez, a fost proiectat și documentarul „Gabo – magia realului”, de Justin Webster, premiat la ediția din 2015 a Premiilor Gaudí, oferite de Academia catalană de cinematografie.
    Același Institut Cervantes a găzduit anul acesta, la 1 februarie, lansarea volumului „Personaje și povești din Bucureștiul sefard”, publicat de Editura NOI Media Print, o nostalgică aducere aminte a vieții și înfăptuirilor unei comunități care a jucat un rol important în viața socială, culturală și artistică a țărilor de adopție, fără să își uite vreodată rădăcinile iberice și dorul de acestea. Evreii sefarzi, minoritate cândva remarcabilă (spre ilustrare, marele nostru virusolog, acad. Nicolae Cajal, provenea din rândurile sale), azi aproape dispărută din București (unde cei mai mulți au sosit provenind din Imperiul otoman), au luat cu ei de-a lungul peregrinărilor prin lume și meșteșugurile la care se pricepeau, și le-au pus în folosul țărilor care i-au primit. În completarea istorisirilor din carte, în cadrul evenimentului au intervenit, spre a aduce mărturie despre contribuția lor culturală și istorică, pe lângă autoarele Anca Tudorancea și Felicia Waldmann, și Ramiro Fernández-Bachiller, ambasadorul Spaniei în România, Koray Ertaș, ambasadorul Republicii Turcia în România, care a avut un mesaj de recunoștință pentru cele cinci secole de conviețuire cu evreii sefarzi, și Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, care a ținut să subli­nieze că Bucureștiul, deși un oraș relativ tânăr, s-a născut și a continuat să fie multicultural, casă pentru multe grupuri etnice de-a lungul istoriei.
    Ceva mai târziu, în aceeași seară, am adâncit plimbarea imaginară la porțile Orientului cu ajutorul expoziției itinerante „Lumea turcică din Munții Altai până în Balcani”. Cele peste 30 de tablouri au sosit la București datorită Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”, Ambasadei Turciei la București și Türksoy – Organizația internațională pentru cultura turcică. Galeria Artelor de la Cercul Militar Național a găzduit câteva zile lucrări ale unor artiști proveniți din țări care împărtășesc elemente comune de istorie, limbă, cultură și religie, picturi care readuc la viață gloria trecutului, prezintă realitatea prezentă sau jonglează cu metafore și simboluri vizuale menite să ne pună pe gânduri, în timp ce zburăm imaginar din inima Asiei, prin Orientul Mijlociu, până la apropiata Peninsulă balcanică.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe