Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

La coadă

Viața Medicală
Dr. Ioana MORARU joi, 6 noiembrie 2014
   M-am trezit de dimineaţă, la opt şi jumătate. Răcită. Nici că se putea mai bine, tocmai în ziua în care am de stat pe la cozi. Afară – soare şi cald. Măcar atât. Primul pe lista de azi: avizul medical. Beau un ceai verde cu mentă, iau un ibuprofen şi plec către o clinică undeva pe la Gorjului. Înainte, mă opresc la poştă să iau timbre fiscale, auzisem că se mai întâmplă ca la clinică să rămână fără. M-am întâlnit cu colegii de grupă la metrou, la 11. Policlinica era la câteva minute de staţie. La recepţie, o coadă de speriat. Nu mai văzusem la privat aşa o coadă. Nu am stat mult, totuşi: în zece minute comandam cinci formulare A5. Plătim 50 de lei de căciulă şi suntem trimişi la etajul trei, la medicină de familie şi psihiatrie. Sus, o coadă infernală, în cea mai mare parte medicinişti. Am reuşit să scăpăm de acolo pe la 13. Ne întrebam dacă mai ajungem la direcţia de sănătate publică până la 15. Aveam un coleg, care ne anunţase că la DSP este o coadă foarte mare şi că el a renunţat.
   Am plecat victorioşi spre metrou, cu patru lucruri rezolvate: dosarul plic de 80 de bani, adeverinţa de la facultate, avizul medical şi cererea de înscriere. Încă pe listă: copia buletinului şi plata taxei. Am plecat spre piaţa Iancului, unde se află DSP-ul. Am căutat pe internet o poştă în zonă. Şi o bancă, pentru cazul în care coada la poştă ar fi prea lungă. La bancă am aflat că ne trebuie cont pentru a putea plăti, aşa că am zburat la oficiul poştal de peste drum. Coadă, evident, dar am avut noroc. Oficiul era mare şi cozile distribuite. Între timp, doi colegi xeroxau buletine. La ghişeu: „Bună ziua, am dori să facem o plată în contul trezoreriei. Cum procedăm?“. Eram ca picaţi din pom. Răspunsul a fost însă prompt: „Taxa de rezidenţiat? Câţi sunteţi?“. Ne-a scris rapid un model de formular. Verde şi destul de îmbârligat. Era deja 14. Am scos mănunchiul de pixuri din geantă, le-am distribuit, care cum a apucat. Am completat cu inima strânsă cât un purice, nu cumva să greşesc contul trezoreriei sau numele destinatarului. Pe lângă noi erau multe modele, ba greşite, ba incomplete. Formularul verde este cu totul deosebit pentru cei care nu au completat unul în viaţa lor. Se suceşte şi pe verso, dar cu fundul în sus cumva. Şi se completează cu aceleaşi date. Aşezaţi din nou la coadă, ne-am dus fiecare la câte un ghişeu. Când îmi vine rândul, aflu că nu e complet. Deja 14 şi un sfert, eram răguşită şi ieşită de sub efectul antiinflamatorului. Zic: „Arătaţi-mi ce mai am de scris“. Nu pusesem adresa completă. „Unde aş putea să o pun?“, întreb debusolată. „Aici, unde scrie cont şi cod numărul, scrieţi peste.“ Completez rapid, dau mandatul şi banii: 360 de lei taxa de concurs plus 10 lei taxa poştală. Îmi dă o chitanţă cât o foaie A4 şi gata.
   Cu dosarul complet, fuga la DSP. Ora 14 şi jumătate. Am găsit sediul DSP cu GPS-ul, că e ascuns printre blocuri. Coada se întindea în curte, până la gardul din zid. Eram atât de zăpăciţi că nu înţelegeam pe unde se intră în instituţie, nu se vedea nicio spărtură în gard care să semene a poartă. Ne-am învârtit un minut până să descoperim o uşă care dădea în căsuţa portarului şi apoi în curte. Când să intrăm victorioşi, ne opreşte portarul. „Azi nu se mai poate, mâine de la 10.“ „Cum nu se poate, nu e program până la 15?“ „Nu domnişoară, e de la 10 la 14 şi jumătate, dar vă înscrieţi pe o listă, la mine, aici, şi reveniţi mâine la 10.“ Am fost atât de aproape să învingem sistemul într-o zi!

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.