Apariţia cărţii INTELIGENŢA MATERIEI, în 1981, semnată de dl prof. dr. Constantin Dumitru Dulcan, specialist în neurologie, a fost primită cu entuziasm de comunitatea noastră intelectuală, intoxicată de o ideologie ostilă oricărei manifestări a libertăţii de gândire. Neacordarea premiului Academiei, în 1982, i-a sporit succesul, confirmat peste zece ani, în 1992, când autorului i s-a conferit premiul „Vasile Conta“ al acestei prestigioase instituţii. Acum, la Editura Eikon, a apărut a treia ediţie, revizuită şi adăugită, autorul îmbogăţind cu noi dimensiuni viziunea sa integratore, în consonanţă cu cele mai noi achiziţii ale ştiinţei contemporane şi tendinţele care se prefigurează. (...)"> La hotarul dintre ştiinţă şi înţelepciune – sau despre „dezvrăjirea“ lumii – - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

La hotarul dintre ştiinţă şi înţelepciune – sau despre „dezvrăjirea“ lumii –

de Elena SOLUNCA - nov. 5 2010
La hotarul dintre ştiinţă şi înţelepciune – sau despre „dezvrăjirea“ lumii –

Apariţia cărţii INTELIGENŢA MATERIEI, în 1981, semnată de dl prof. dr. Constantin Dumitru Dulcan, specialist în neurologie, a fost primită cu entuziasm de comunitatea noastră intelectuală, intoxicată de o ideologie ostilă oricărei manifestări a libertăţii de gândire. Neacordarea premiului Academiei, în 1982, i-a sporit succesul, confirmat peste zece ani, în 1992, când autorului i s-a conferit premiul „Vasile Conta“ al acestei prestigioase instituţii. Acum, la Editura Eikon, a apărut a treia ediţie, revizuită şi adăugită, autorul îmbogăţind cu noi dimensiuni viziunea sa integratore, în consonanţă cu cele mai noi achiziţii ale ştiinţei contemporane şi tendinţele care se prefigurează. (...)

Cu o onestitate demnă de un om de ştiinţă autentic, autorul avertizează, în „Introducere“, că „lectura sa se doreşte a fi doar o modestă opinie, în virtutea dreptului la exprimare.“ Acceptând, ne grăbim să adăugăm că este o „opinie“, care merită cu prisosinţă a fi cunoscută şi chiar împărtăşită, datorită conţinutului ideatic, bibliografiei reprezentative, bogăţiei copleşitoare de informaţii şi, nu mai puţin, virtuozităţii cu care îşi construieşte concepţia. Reîntâlnim o sinteză a evoluţiei universului şi, mai mult, o incitantă provocare la dialog, pornind de la afirmaţia: „Tot ce s-a întâmplat, pentru noi s-a întâmplat. Suntem rezultatul tuturor evenimentelor fericite şi triste care ne-au precedat şi cauza celor care ne vor urma. Noi suntem cei ce lăsăm în urmă splendorile spiritului şi ruinele nimicniciei, pentru că omul este singura fiinţă de pe Terra căreia i s-a dat să se implice în demersul naturii prin extensia inteligenţei sale. Aceasta este responsabilitatea sa de a fi“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe