Newsflash
Cultură

La mulţi ani, Mitică Popescu!

de Candid STOICA - dec. 10 2021
La mulţi ani, Mitică Popescu!

La începutul lunii decembrie, Mitică Popescu a împlinit 85 de ani. Deși încercat de viaţă, artistul a rămas același om vesel, ușor ironic și plin de bunăvoinţă.

mitica popescu

Născut pe o stradă din sudul Bucureștiului, Mitică Popescu a fost atras de mirajul scenei încă din adolescenţă. A jucat ca amator în diverse trupe ale căminelor culturale și a făcut figuraţie în cadrul teatrului înfiinţat de Radu Beligan. Norocos, dar și ghinionist în același timp – ca celebrul Mitică al lui nenea Iancu Caragiale –, a intrat la Institutul de Teatru în 1957. După nici o jumătate de an a trebuit să-l părăsească, după ce a fost acuzat de tăinuire de persoane care spuneau bancuri dușmănoase la adresa regimului comunist, fiind arestat și condamnat fără judecată!

După câţiva ani de detenţie, a revenit în IATC, pe care l-a absolvit cu brio în anul 1967. După absolvire a plecat la teatrul din Piatra Neamţ, unde și-a început excelenta-i carieră. Timp de șase ani a jucat seară de seară roluri secundare și principale oferite cu largheţe de marii regizori care lucrau la acel minunat teatru, intrat în legendă.

Rolul care l-a făcut celebru

Rolului lui Woyzeck, din piesa cu același nume a lui Georg Büchner, regizat de Radu Penciulescu, l-a făcut cunoscut în lumea teatrului ca un actor redutabil, capabil să atace marile roluri ale dramaturgiei universale. A fost angajat prin concurs la Teatrul Mic, devenind, în scurt timp, o adevărată vedetă. În anul 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler și ulterior, în 2009, Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Jocul său firesc, simplu, l-a făcut să fie apreciat de un public larg care s-a identificat cu el. Emisiunea TV „D’ale lu’ Mitică” a avut mulţi ani audienţă mare.

În viaţa personală a fost un norocos: marea actriţă Leopoldina Bălănuţă l-a ales drept soţ, dar n-a avut mult timp parte de fericire pentru că o moarte rapidă i-a despărţit, artistul rămânând singur și neconsolat. Dar încercările destul de dure ale vieţii nu i-au schimbat felul de a fi, rămânând la 85 de ani același om vesel, ușor ironic și plin de bunăvoinţă. Mulţi ani înainte, Mitică Popescu!


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe