Newsflash
Cultură

Laboratorul, o unealtă în descifrarea hemostazei

de Conf. dr. Ioana BRUDAŞCĂ - aug. 31 2018
Laboratorul, o unealtă  în descifrarea hemostazei
    Medicina modernă se sprijină tot mai mult pe aportul informativ al unei largi game de investigații paraclinice. Între acestea, testele de laborator dețin un rol esențial, constituind, de cele mai multe ori, un prim pas în investigarea unui pacient sau în monitorizarea terapeutică. Determinările din laboratorul clinic au câștigat în acuratețe, precizie și rapiditate, datorită introducerii analizoarelor automate performante și a unor metode moderne, iar preocuparea pentru standardizarea procedurilor și efectuarea controlului de calitate intern și extern a îmbunătățit mult
calitatea și fiabilitatea muncii în laborator.
    Cu toate aceste progrese tehnice spectaculoase, laboratorul clinic rămâne în fapt o unealtă în mâinile medicului practician. Pentru ca medicul să o folosească eficient, solicitarea analizelor și valorificarea rezultatelor de laborator trebuie să se sprijine, în primul rând, pe un raționament clinic, bazat pe o solidă gândire fiziopatologică. Eficiența actului medical se cuantifică și prin prisma factorului economic: investigațiile paraclinice trebuie să furnizeze cât mai multe informații, cu costuri cât mai reduse. În acest context devine evidentă necesitatea indicării țintite și ierarhizate din punctul de vedere al complexității analizelor de laborator.
    Hemostaza reprezintă un ansamblu de procese care duc la oprirea sângerării, limitând în același timp extinderea trombului. Confruntați cu progresele spectaculoase înregistrate în descifrarea mecanismelor extrem de complexe ale hemostazei, cu multitudinea de teste de laborator existente, medicii se pot simți uneori copleșiți și dezorientați.
    Volumul Explorarea paraclinică a hemostazei, de dr. Simona Avram și prof. dr. Delia Mut Popescu, apărut anul acesta la Editura Medicală, își propune să orienteze medicii practicieni în solicitarea și interpretarea testelor de hemostază. Lucrarea se adresează medicilor clinicieni, precum și personalului medical sau cu altă pregătire din laborator (biologi, chimiști, biochimiști). Personalului din laborator îi revine rolul important de a-și pune cunoștințele teoretice și experiența tehnică la dispoziția medicului practician, asistându-l în alegerea acelor teste care permit un diagnostic corect, rapid și grevat de costuri cât mai mici.
    Prin dubla lor formație, de medicină de laborator și hematologie clinică, autoarele au ales un mod de structurare a conținutului extrem de instructiv și de practic pentru cititor. După o prezentare de ansamblu a hemostazei, se trece la expunerea testelor utile pentru fiecare etapă a acesteia: hemostaza primară, coagularea, fibrinoliza, controlul hemostazei prin mecanismele anticoagulante.
    Un capitol foarte util în practică este cel introductiv, care prezintă condițiile (legate de recoltarea, transportul și prelucrarea probelor, timpul de lucru) care trebuie respectate pentru a obține rezultate fiabile. În introducerea fiecărei categorii de explorări sunt prezentate mecanismele fiziologice ale respectivei etape a hemostazei, care permit o înțelegere logică a principiului testelor descrise. La fiecare test sunt prezentate principiul, valorile normale și situațiile patologice în care acestea se modifică, precum și factorii care pot influența rezultatul.
    Este de remarcat prezentarea atât a testelor clasice (unele cu valoare istorică, precum timpul Howell, timpul de liză al cheagului de sânge diluat), cât și a celor recent introduse (studiul microparticulelor, testele de explorare globală a hemostazei), autoarele punctând care dintre metode sunt utilizate în practica de rutină sau preponderent în cercetare.
    Foarte util pentru clinicieni este capitolul privind monitorizarea tratamentului anticoagulant (cu heparine, antivitamine K și anticoagulante orale directe), respectiv cel legat de explorarea trombofiliilor. Volumul are importante valențe educaționale prin prezentarea algoritmurilor de explorare a sindroamelor hemoragipare și mai ales prin exemplele de buletine ilustrative pentru diferite patologii, însoţite de interpretare și comentarii.
    Prin conținutul informațional consistent, structurat sintetic, clar și accesibil, această lucrare reprezintă un ghid foarte necesar și valoros pentru toți cei care utilizează testele de explorare a hemostazei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe