Newsflash
Cultură

Leacurile de altădată

de Demostene ŞOFRON - apr. 24 2017
Leacurile de altădată
    Colecția de istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei a pornit în anul 2017 cu un vernisaj – „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală în vechile farmacii transilvănene, secolele XVI–XVIII”. Este vorba de o expoziție eveniment, al cărei curator este Ana Maria Gruia. Palierele expoziționale – cinci la număr – oferă date interesante pentru evoluția medicamentului în sine.
    Primul palier este dedicatingredientelor de origine umană. Nu lipsesc datele despre grăsimea de om (Axungia hominis), folosită ca bază pentru unguente, apoi craniul uman ras (Cranii humani rasura), utilizat ca sursă de calciu și, nu în ultimul rând, praful de mumie (Pulvis mumiae verae), ca medicament universal.
    Al doilea palier este cel al insectelor vindecătoare. Colecția include praf de gândaci de frasin (Cantarida/Lytta vesicatoria – musca spaniolă sau gândacul de frasin). Din acesta se extrăgea cantaridina, cel mai vechi afrodisiac european cunoscut. Despre diluția de gândac de trandafir (Colonia aurata) se credea că poate fi folosită împotriva turbării, în timp ce ceara de albine (Cera alba) se folosea în unguente și plasturi, dar avea utilități și ca diuretic sau împotriva isteriei.
    Palierul trei este dedicat animalelor și ingredientelor exotice, precum Hyraceum (excrementele pietrificate ale rozătoarelor din specia Cape hyrax) și Castoreum (glandele castorilor, folosite împotriva epilepsiei, holerei, isteriei). Theriaca era considerat panaceu și antidot pentru mușcăturile de animale veninoase și otrăvuri puternice, în timp ce Ambra grisea (substanță solidă, uleioasă, formată din tractul digestiv al cașaloților) era folosită în cazuri de apoplexie, vertij și leșin. Bezoar-ul (masă nedigerată, solidă, formată din tractul digestiv al mai multor specii de animale) se considera a fi eficient împotriva otrăvurilor, iar Zibetum (substanță obținută din glandele anale ale pisicilor sălbatice) intra în compoziția produselor antispasmodice, afrodisiace și stimulentelor naturale.
    Palierul patru interesează prin ingredientele obținute din animale locale: untura de porc (Axungia porci) era folosită mai ales la unguente. Lapides cancrorum/Oculi cancrorum (concrețiuni calcaroase generate de racii de râu) erau recomandate împotriva hiperacidității gastrice), în timp ce Fel tauri (bila de taur) vindeca afecțiuni de ochi, stomac, intestine și hemoroizi.
    Ultimul palier este cel al recipientelor folosite pentru păstrarea ingredientelor de origine animală. Se prezintă recipiente din lemn pictat, din sticlă (pentru Ambra grisea, Hyaraceum, cantaridină, zibetum, pentru pulberea din ochi de rac, pentru cea din bilă de taur etc.).
   Sunt menționate peste 80 de ingrediente, mult mai multe decât erau în farmaciile austriece de exemplu. Expoziția oferă tuturor celor interesați posibilitatea de a pătrunde în lumea farmaciei și medicinii de odinioară.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe