Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Lecţia BBC

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU miercuri, 28 noiembrie 2012
   Cutremur mare la British Broadcasting Corporation! Dezvăluiri neaşteptate, învinuiri pe nedrept, scuze publice, învinuiri pe drept, demisii. Acuzaţii de pedofilie la adresa unui prezentator de top.
   George Entwistle, director general al BBC, din 5 iulie anul acesta, când a demisionat Mark Thompson, s-a simţit obligat să părăsească acum şi el această funcţie, din pricina difuzării unui program care a fost evaluat de cunoscători drept „jurnalism de proastă calitate“. (Exigenţă la cel mai înalt nivel sau formula pe care o învăţasem noi în campaniile de deratizare: „un şobolan mort la suprafaţă egal zece şobolani în subteran“?) George Entwistle a demisionat pentru că, în programul respectiv, despre un fost politician de prim rang, se făcea afirmaţia mincinoasă că acesta ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minori. În justificarea demisiei, Entwistle arăta că lipsa de profesionalism a producătorilor a pus în pericol prestigiul celor aproape 90 de ani de existenţă a BBC. Fostul director general şi-a recunoscut vina, sub presiunea propriilor jurnalişti, în cadrul unui interviu. Cu o zi înainte, prezentase cuvenitele scuze în direct, dar în interviu recunoştea că, din nefericire, nu aflase în prealabil ce avea să se afirme în program.
   Lordul Patten, preşedintele Trustului BBC, căruia i s-a sugerat, de asemenea, să demisioneze (dar a refuzat spunând că e obligat să rămână întrucât are de restabilit prestigiul BBC), a aprobat o plată compensatorie de 1,32 milioane de lire sterline pentru George Entwistle, sumă considerată de unii „inacceptabil de mare“.
   Dar bomba bombelor (alţi zece şobolani morţi) avea să fie mixată tot cu „necunoaşterea“ directorului general plus piedici puse unei anchete anterioare legate de un alt scandal, pe care-l declanşase cu o lună în urmă televiziunea concurentă ITV, prin dezvăluirile care-l incriminau pe Jimmy Savile, una dintre cele mai celebre personalităţi de televiziune ale anilor ’60, ’70 şi ’80. Sir James Wilson Vincent „Jimmy“ Savile, DJ, vestit prezentator şi comic de televiziune, o personalitate marcantă mass-media, cu mari contribuţii la strângerea fondurilor de caritate, prieten cu mari oameni de stat, înnobilat în 1990, a fost acuzat, după moarte, de sute de abuzuri sexuale asupra copiilor, poliţia însăşi considerându-l ca fiind unul dintre cei mai agresivi şi mai activi infractori sexuali din Marea Britanie. „Jim’ll fix it“ era titlul programului său de televiziune, deosebit de popular, transmis între anii 1975 şi 1994, care fascina copiii pentru că vrăjitorul şi excentricul clovn făcea ca toate dorinţele telespectatorilor, în special ale copiilor, să se împlinească. În octombrie 2012, la aproape un an de la moartea sa, un documentar ITV prezenta reclamaţii clare de abuz sexual împotriva lui Savile (multe dintre violuri fiind săvârşite chiar în incinta BBC). Scotland Yard a lansat o anchetă penală (400 de linii de anchetă bazată pe mărturia a 300 de potenţiale victime) privind abuzurile lui Savile timp de peste şase decenii. Până la sfârşitul lunii octombrie 2012, scandalul fusese prezentat de BBC în anchete şi comentarii realizate la Serviciul Naţional de Sănătate, Serviciul Procuraturii Coroanei şi Departamentul de Sănătate.
   Şi lecţia? Pentru noi, lecţia poate fi aceea a îndepărtării ceţii londoneze (că ea oricum nu mai există în capitala Marii Britanii) de pe ochii noştri profesionali, prea admirativi uneori când ne uităm la gazetari vestiţi, înlocuirea ei cu un discernământ lucid, aşezat pe muncă cinstită şi pe o mai mare încredere în valorile şi forţele proprii. Sau, dacă apelăm la metafore, lecţia poate fi aceea a profilaxiei entuziasmului excesiv al copiilor noştri faţă de clovnii care le împlinesc visele.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.