Newsflash
Cultură

Lecţia de mândrie

de Paula ROMANESCU - dec. 21 2011
Lecţia de mândrie
   De o vreme, cam de când din toamna de la noi pleacă spre „zări de soare pline“ migratoarele înaripate, în oraşul de pe Dâmboviţa poposesc la răstimp de seară alt soi de păsări, un pic cam prea obosite de lunga cale de sub cerul lumii de cântec, păsări-stele dintre cântătoarele inimitabile care au luminat cu strălucirea lor scene de concert legendare. Şi-a fost, în seara de 4 decembrie 2011, la Sala Palatului din Bucureşti, Nana Mouskouri şi orchestra sa formată din cinci instrumentişti italo-franco-eleni, într-un recital în care, omagiu desăvârşit adus ţării sale, a predominat muzica grecească. Erau acolo măslinii seculari, cerul şi marea de un albastru în care să se înveşmânteze toţi zeii din Olimp, sirtaki cât să pleznească din vibraţie corzile ghitarelor, erau şi Les feuilles mortes din cântul lui Prevert pus pe muzică de românul Vladimir Cosma: „Tu vois, je n’ai pas oublié… C’est une chanson qui nous ressemble…“, era şi Only-ul, şi I Have A Dream, şi corul robilor cu dream-ul lor de libertate, erau, da, peste cinci decenii de cântec trimis către lume şi, prin cele mai bine de patru sute de milioane de discuri în care au fost imprimate, mai mult de 1.500 de cântece dintr-un repertoriu ce totalizează 450 de albume, cântece „rostite“ în 15 limbi, cât să fie înţelese de orice trăitor de pe Pământ.
   La Bucureşti, pe scena „traversată“ de dâre de lumini – roşii, albastre, galbene, verzi, argintii, în acorduri instrumentale tipic greceşti, şi-a făcut apariţia cântăreaţa într-o superbă rochie albă, de o eleganţă desăvârşită, simbol al frumuseţii greceşti. Economie de gesturi. Din când în când, ca într-un dialog cu infinitul, mâna ei desenând în aer zboruri, închinare, urma unei întrebări, zvâcnetul sufletului în trupul prea slab cât să-l cuprindă… Pe scena invadată de flori – un superb buchet de trandafiri albi, ca o năframă de dor de obârşii. Aplauzele sălii ritmau chemarea din cântul artistei, nelipsitele „instrumente de tortură“ – aparatele foto, mobile prinzătoare de imagini – mutaseră stelele nopţii sub bolta Sălii Palatului, timpul ar fi vrut să nu mai treacă, noi să mai rămânem…
   Dar de ce, totuşi, unda aceea de tristeţe pe care am simţit-o năvălind peste marginile sufletului? Poate din semnele mărunte care spuneau în felul lor insinuant că marea voce a „celei mai de succes cântăreţe din Europa“ începe să simtă povara anilor. Poate din regretul că noi, românii trăitori în colivia îngustă a „epocii de aur“, am fost privaţi să ascultăm o astfel de voce în chiar vremea marii ei înfloriri. Mai bine (şi) mai târziu, de acord? În prima duminică a celei de-a douăsprezecea luni din anul 2011, Nana Mouskouri ne-a dat o superbă lecţie de patriotism când, pentru recitalul ei, peste 80% din piesele alese au fost greceşti. Da, dragostea de ţară înalţă sufletul şi-l sfinţeşte pe om. Noi (mai) suntem români? Mulţumesc Nana Mouskouri pentru frumoasa lecţie de mândrie pe care ne-ai servit-o!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe