Newsflash
Cultură

Lecţii şi strategii

de Dr. Maria DRAGOTĂ - dec. 9 2011
Lecţii şi strategii
   În nr. 3/2011 al revistei PNEUMOLOGIA, Simona Nicoleta Muşat şi colab. propun o Strategie pe termen mediu privind managementul specific al spitalelor şi secţiilor de pneumologie după descentralizarea sistemului de sănătate, care a fost pregătită în cadrul unui proiect finanţat prin POSDRU 2007–2013. Autorii punctează câteva aspecte particulare ale descentralizării spitalelor de pneumologie, apoi prezintă pe larg strategia (obiective şi activităţi operaţionale, rezultate aşteptate, indicatori, evaluare şi monitorizare, plan de acţiune şi responsabilităţi). Concluzii: prevalenţa mare a bolilor respiratorii în România, expertiza pneumologilor români în diagnosticul şi tratarea patologiei respiratorii, precum şi rezultatele bune ale reţelei de pneumologie sunt elemente care susţin acordarea unei atenţii speciale reorganizării asistenţei sanitare în specialitate. Necesitatea de a implica mai mult comunitatea şi autorităţile locale în organizarea serviciilor de asistenţă medicală trebuie susţinută printr-un cadru legislativ clar. Îmbunătăţirea comunicării între profesioniştii în domeniu şi autorităţile locale, precum şi valorificarea experienţelor pozitive şi a colaborării în reţea reprezintă aspecte foarte importante. Creşterea capacităţii de accesare a fondurilor structurale oferă o alternativă de susţinere financiară. Aplicarea strategiei depinde de colaborarea unităţilor sanitare cu asociaţiile profesionale, autorităţile locale şi centrale.
   Un studiu privind Caracteristici ale evoluţiei endemiei de tuberculoză în judeţul Olt, în perioada 1990–2008 este realizat de Andreea-Loredana Golli şi colab. S-a constatat: creşterea de aproape două ori a incidenţei globale a TB; riscul de îmbolnăvire la copii a crescut de 3,6 ori; incidenţa recidivelor a crescut de aproape şase ori; mortalitatea prin tuberculoză a prezentat valori net superioare comparativ cu media din România, începând cu 2002.
   Ruxandra Ulmeanu şi colab. au urmărit Afectarea endobronşică în sarcoidoză. Se pot evidenţia: eritem, edem, ectazii capilare în „reţea“, granulaţii, denivelări ale mucoasei, macro- sau micronoduli, stenoze bronşice şi traheale, distorsiuni, tracţiuni, uneori bronşiectazii secundare acestor modificări. Cu cât boala parenchimatoasă progresează, cu atât mai mult creşte frecvenţa afectării căilor aeriene.
   Există o întârziere în diagnosticul tuberculozei într-o instituţie cu incidenţă medie a TB, afirmă Milica Malbasa şi Dragica Pesut (Serbia), după ce au realizat un studiu transversal. Întârzierea medie din vina pacientului a fost de 44 ± 61,65 de zile, iar întârzierea totală – 103 ± 148 de zile. Alcoolismul, lipsa cazurilor de TB în familie, DZ, recidiva, tusea sau tahicardia, absenţa hemoptiziei, dispneei sau anemiei, vârsta peste 40 de ani, auscultaţia negativă şi sputa pozitivă în microscopie au fost asociate semnificativ cu întârzierea ≥ 30 de zile datorată pacientului. Vârsta sub 40 de ani, auscultaţia negativă şi rezultatul microscopiei sputei, sexul feminin, mediul urban, absenţa tusei, a sputei, a scăderii în greutate, a febrei, a cavitaţiei şi a transpiraţiilor nocturne au fost semnificativ asociate cu o întârziere globală de peste 103 zile.
   M. Roca, G. Iosep şi T. Mihăescu au studiat Particularităţile clinico-evolutive ale pacienţilor cu tuberculoză care au necesitat terapie intensivă. În perioada ianuarie 2006 – decembrie 2009, 27 de pacienţi internaţi cu TB în Spitalul Clinic de Pneumologie Iaşi au avut nevoie de TI. Dintre ei, 16 au prezentat insuficienţă respiratorie acută, iar şase au necesitat intubaţie orotraheală şi ventilaţie mecanică. Mortalitatea în spital a fost de două treimi (18 din 27 de pacienţi). Insuficienţa respiratorie acută, insuficienţa hepatică şi aplicaţia intubaţiei orotraheale s-au corelat puternic cu o rată ridicată a mortalităţii.
   O prezentare de caz – carcinom mucoepidermoid traheal la o pacientă de 22 de ani este realizată de Shahryar Hashemzade şi colab. (Iran). Această localizare este neobişnuită. Simptomele pacientei au fost dispnee de efort şi stridor, apărute de două luni. Examinarea bronhoscopică a evidenţiat în trahee o masă tumorală cu suprafaţă lucioasă, ce a fost excizată chirurgical. Diagnosticul a fost confirmat histopatologic.
   La rubrica Probleme de combatere a fumatului, Florin Mihălţan se întreabă: Lecţia irlandeză – pe când şi la noi? La 29 martie 2004, Irlanda a fost prima ţară din lume care a pus în practică legea antifumat, cu interzicerea desăvârşită a fumatului la locuri de muncă, baruri şi restaurante şi cu stabilirea de zone restrânse pentru fumători. „Valoarea lecţiei irlandeze este cu atât mai mare cu cât arată că această ţară poate fi unită «cu mic cu mare» dacă o iniţiativă este corectă şi în concordanţă cu valorile naţionale şi că se poate crea o alianţă extraordinară între populaţie, guvern, partide de opoziţie, organizaţii de sănătate, sindicate, apărători ai sănătăţii publice etc.“. Inspectorii de sănătate publică au jucat un rol-cheie în respectarea acestei legi. „Pe când şi la noi un asemenea front?“ O întrebare care aşteaptă răspuns.
   Revista mai cuprinde şi relatări de la manifestări ştiinţifice din ţară şi din străinătate: Conferinţa naţională de somnologie (Timişoara), Simpozionul naţional cu participare internaţională de la Târgu-Jiu, Congresul Societăţii Toracice Americane (Denver, Colorado), Conferinţa „Respiraţia“ (Parma).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe