Newsflash
Cultură

Lecturi dramatice și dialoguri stimulante

de Dr. Raluca BULEA - mai 31 2017
Lecturi dramatice și dialoguri stimulante
     O clădire de patrimoniu din centrul Capitalei, Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, și o aulă ce poartă numele primului rege al României, Carol I, au constituit la 12 mai cadrul potrivit pentru desfășurarea unui eveniment cultural deosebit: a șaptea ediție a Zilei Editurii Viața Medicală Românească, organizată sub patronajul Academiei Române și sub auspiciile Academiei de Științe Medicale.
    Rolul de amfitrion a fost preluat de dr. Mihail Mihailide, directorul general fondator al săptămânalului „Viața medicală” și al Editurii Viața Medicală Românească, în același timp autorul a două dintre volumele prezentate public cu această ocazie.
   Seria de lansări de carte a fost deschisă de prezentarea dedicată rolului actual al homeopatiei în practica medicală, precum și dificultăților pe care le întâmpină cei care doresc să studieze sau să se perfecționeze în această direcție. Prezentarea a fost susținută de dr. S. D. Cadar. Subiectul nu a fost ales întâmplător, ci a avut legătură cu două recente apariții, în ediție tipărită însoțită de CD, „Otorinolaringologie” și „Pediatrie”, ambele purtând semnătura Michèle Boiron, François Roux și fiind traduse de Cristina Zaharia.
     Abandonând mai apoi tiparul consacrat al lansărilor de carte, cei prezenți la eveniment au asistat la dialogul dintre prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, membru corespondent al Academiei Române, și acad. Constantin Popa, apreciat colaborator al săptămânalului nostru, pe marginea volumului „Secretul performanței în medicină”, semnat de Dora Petrilă. Despre „Insolitul ospăț al unui devorator de arhive” au vorbit criticul literar Valentin Protopopescu și prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria medicinii, UMF „Carol Davila”, conversație continuată apoi de Elena Solunca și G. Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, cu referire la „Urma pașilor din urmă”, ambele titluri avându-l ca autor pe dr. Mihail Mihailide.
    Elementul-surpriză a fost dat de lecturile dramatice ale unor fragmente din cărțile lansate, realizate de actorul Dorin Enache, care au alternat cu comentariile celorlalți vorbitori. În încheierea părții literare a evenimentului, dr. Constantin Bogdan, președintele Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România, a prezentat cel mai recent număr al revistei societății, „Fântâna din Kos”. În mod fericit, ziua aleasă pentru aniversare a coincis anul acesta cu Ziua transplantului în România, dar și cu Ziua internațională a asistenților medicali, fapt subliniat de membrii asistenței.
    Seara s-a încheiat în acorduri de Mozart și Haydn, interpretate de cvartetul Credo, grup de muzicieni care colaborează și cu Orchestra medicilor. Și pentru că de la aceste evenimente nu au lipsit niciodată artele vizuale, au fost organizate și în acest an câteva mici expoziții: fotografiile artistice aparținând prof. dr. Mircea Cinteză, președintele Arfomed, reunite sub titlul „Culori în voal și email”, și portretele realizate de Gabriela Pătrășcan, picturile prezentate de membrii Cenaclului „Ion Țuculescu” și de dr. Elena Paulian, grafica urbană a lui Bogdan Calciu și, nu în ultimul rând, originala colecție de bijuterii a Matildei Teodorescu, denumită poetic „Aripi în zbor”.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe