Newsflash
Cultură

Limbajul universal al arhitecturii

de Dr. Raluca BULEA - aug. 16 2016
Limbajul universal al arhitecturii
     Uneori, când mergem prin oraș, trecem pe lângă clădiri ce ne atrag atenția și ne fac să ne oprim din drum pentru a le observa mai îndeaproape, pentru a le studia detaliile și a încerca să ne imaginăm cum trebuie să fie interiorul. Dacă avem noroc, pe fațadă descoperim o plăcuță cu numele arhitectului și anul realizării construcției, ba poate chiar și o însemnare, de dată mai recentă, ce ne oferă un scurt istoric. Dacă nu, rămânem cu gândul la ceea ce am văzut și cu o serie de întrebări despre edificiu și cel care l-a plăsmuit, cărora le căutăm răspuns în ghiduri sau enciclopedii, fie ele tipărite ori virtuale.
     Un astfel de plimbăreț, atent dar și cu­rios, este și Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la București. În timpul preumblărilor sale prin orașul care de trei ani îi este gazdă, a regăsit adesea detalii arhitectonice care îi reaminteau de țara natală. Aceste elemente l-au inspirat și astfel a luat naștere un proiect ambițios, numit „Ciao Bucarest“, din dorința de a documenta și sistematiza datele existente despre prezența italienească în imaginea Capitalei noastre, prin arhitecți și constructori, dar și prin proprietăți ale statului italian sau prin zone din oraș (parcuri, străzi, cartiere), care prin numele purtate aduc spiritul italian în mijlocul nostru.
     Realizată sub patronajul Ambasadei Italiei la București și în colaborare cu Institutul Italian de Cultură, precum și cu sprijinul unor tineri arhitecți (Dinu Popescu și Cristian Radu), inițiativa s-a materializat sub forma unei expoziții de fotografie deschisă publicului până la 15 august 2016, în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR), având ca subtitlu „Influențe urbane italiene în București“. Aceasta este de fapt modalitatea de a le transmite celor interesați faptul că de acum există, permanent, pagina de internet dedicată (www.ciaobucarest.ro) unde vizitatorul, de această dată virtual, beneficiază de mai multe detalii în imagini și text.
     Simezele de la MNAR ne prezintă doar o selecție a celor mai reprezentative imagini incluse în proiect, într-o dispunere ce și-a dorit să ducă cu gândul la o pagină de Instagram, dar care face să se piardă din puterea de comunicare a fiecărei fotografii, în parte din cauza aglomerării pe un spațiu relativ restrâns. Clădiri clasice sau cu elemente raționaliste ale secolului XX, spații urbane, construcții civile ale ultimilor ani și o evidențiere a câtorva arhitecți italieni care și-au legat numele și cariera de București (Giulio Magni fiind reprezentantul cel mai cunoscut), toate sunt prezente pentru a ne face să le privim într-un nou mod. Expoziția este completată cu o hartă interactivă a Bucureștiului, care ne ajută să descoperim unde se află, cu exactitate, toate acele locuri marcate de influențele italienești, oferindu-ne astfel posibilitatea de a prelungi vizita în expoziție cu o plimbare tematică prin oraș.
     Printr-o fericită coincidență, după MNAR a fost rândul Institutului Cultural Român să ne invite, în luna lui cuptor, la o expoziție dedicată arhitecturii și corespondențelor culturale între țări diferite, într-o avanpremieră a unui eveniment ce se va desfășura în toamnă la ICR Lisabona, cu ocazia Trienalei de arhitectură: expoziția „Interferențe arhitecturale româno-portugheze“, semnată de prof. univ. Sorin Vasilescu. Acoperind perioada 1922–1945 pentru România, respectiv 1927–1961 pentru Portugalia, expoziția este organizată sub forma unor dipticuri ce alătură edificii cu trăsături similare, cu imagini de ansamblu și ale unor detalii semnificative, precum și cu câteva date legate de arhitecții care le‑au creat și destinația care le-a fost dată. Iar paralelismele nu se opresc aici, autorul constatând la conferința ce a însoțit vernisajul că și la noi, ca și la celălalt capăt al continentului se simt influențele curentului raționalist manifestat în arhitectura italiană.
     Nu am putea încheia pasionantul subiect legat de arhitectura românească fără a aminti de un alt proiect interesant și ambițios, numit „Un secol de arhitectură românească“. Lansat cu ceva timp în urmă, își păstrează actualitatea deoarece se desfășoară în mediul online, fiind vorba de prima parte a unei enciclopedii bilingve ce și-a propus să promoveze valorile culturale naționale, de această dată din domeniul arhitecturii.
 
     Lăudabila inițiativă aparține Fundației culturale META, cea care a mai realizat și o enciclopedie similară dedicată sculpturii. Site-ul www.e-architecture.ro acoperă deocamdată perioada 1890–1918 și se referă la curentele clasicist, romantic, neoromânesc, 1900 și eclectic, oferind atât informații generale legate de istoria arhitecturii în spațiul geografic românesc, cât și detalii despre toți arhitecții, fie ei români sau străini, care și-au desfășurat activitatea în acele decade pe teritoriul țării noastre. Textele explicative sunt însoțite și de numeroase fotografii. Lucrarea urmează să fie întregită până în 2018 cu informații legate de perioada interbelică și a doua jumătate a secolului XX și, la fel ca în cazul paginii „Ciao Bucarest“, invită vizitatorii virtuali la completarea datelor existente cu texte sau imagini care să contureze și mai bine un anumit arhitect sau construcție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe