Newsflash
Cultură

Limitele competenţei

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - aug. 27 2013
Limitele competenţei
Andrei Dorobanţu a fost şi este un „vorbitor“ remarcabil în dificilul domeniu al explicării problematicii ştiinţifice. Frumuseţea discursului, firescul, accesibilitatea şi limpezimea exprimărilor sale au atras deopotrivă publicul şi pe profesioniştii mass-media. Partea proastă acum este prejudecata (moştenită de la cine?) a unora dintre conducătorii mijloacelor de comunicare, potrivit căreia un om bun sau – ca în cazul de faţă – foarte bun la ceva, este obligatoriu bun la orice altceva. Astfel, copleşiţi de notorietatea lui Andrei Dorobanţu, şefii de la Bucureşti FM l-au invitat pe acesta să modereze (nu să fie invitat, ci să modereze) un serial de ştiinţă. Politicos, savantul a acceptat, dar nimeni n-a avut „curajul“ să-i testeze aptitudinile pentru o meserie net diferită de aceea a cercetătorului şi a popularizatorului de ştiinţă. Şi nimeni nu i-a comunicat câteva reguli elementare de moderare radiofonică.
Începând cu numărul de cuvinte care se rostesc în mod obişnuit într-un minut (150–180, nu sub 100, cu pauze nefireşti). Continuând cu întrebările (care trebuie să fie ale ascultătorilor nu ale specialistului travestit în moderator). Ajungând la felul în care moderatorul se adresează invitatului său. (La o întâlnire pe teme de astronomie şi astrofizică cu directorul Institutului Astronomic al Academiei, Andrei Dorobanţu i se adresează acestuia cu „Dorule“, neştiind că moderatorul instaurează şi modul în care publicul urmează să memoreze numele invitatului.) Deci, cu „Doru“ nu s-au explicat performanţele elevilor noştri la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică de anul acesta, obţinute printr-o pregătire din afara şcolii, nu s-a spus nici de ce dezvoltarea fără precedent a astronomiei în Spania îi ajută pe spanioli să învingă criza. Am aflat doar câte telescoape îşi doreşte „Doru“ şi care sunt cele mai mari radiotelescoape din lume. Peste 200 de ani va fi, desigur, importantă ieşirea cu succes a pământenilor din galaxie, deocamdată nu ne prea chinuie această eventualitate. S-ar putea să ne intereseze, totuşi, plecările spre Marte, dar n-am prea înţeles de ce. Un titlu extrem de atrăgător, „Universul ca obiect cosmic“ ni se promite pentru data viitoare, dar să vedem ce se va face cu el.
În perfectă opoziţie cu o seară „ştiinţifică“ stângaci condusă, am găsit radiodocumentarul despre tango. O moderatoare bine documentată, dar care ghiceşte perfect gândurile radioascultătorilor ei, pune cu glas plăcut, neezitant, întrebările, iar invitatul, rostire la fel de îngrijită, cercetător în domeniu, răspunde, neuitând nicio clipă că se adresează nu unui specialist, ci unui public divers. Pe lângă încântare, ne alegem cu date despre felul în care tangoul întăreşte sănătatea, iar contactul apropiat cu semenii, în dans, sporeşte încrederea reciprocă, factor esenţial al bunei înţelegeri interumane. Ni se atrage atenţia şi asupra faptului că Zaraza, departe de a fi numele unei june fermecătoare, este denumirea comună a unui animal de povară din Argentina. Părinţii sunt sfătuiţi să evite alegerea acestui nume pentru fiica lor.
   Guraliva şi radiofonica Mirela, cu prezenţele ei prelungite la microfon, face parte din categoria celor care cresc vizibil audienţa postului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe