Newsflash
Cultură

Literatură cu rol moralizator

de Dr. Mihail MIHAILIDE - aug. 16 2016
Literatură cu rol moralizator
     Umblă prin piață un zvon: epigrama n-ar fi recunoscută la noi ca literatură, în ciuda „antecedentelor“ ei glorioase în arealul liric și a numelor celebre de scriitori care și-au asumat-o, fără să „se jeneze“. Mulți au folosit-o în ciuda minoratului (considerat al) speciei, ba chiar, uneori, au abuzat (Honi soit qui mal y pense). Despre epigramă există și o teză de doctorat în filologie, acceptată și validată de Universitate („Epigrama în literatura română“ – Elis Râpeanu). Dacă am personifica zvonul, precum și lungul drum pe care ființa astfel imaginată a hălăduit în căutarea dreptății, ne-am afla în fața cuiva ajuns la o adâncă senectute, cu flacăra speranței gata să expieze.
     Întâmpinând indiferența, dacă nu – după cum afirmă – chiar ostilitatea oficialității literare, epigramiștii autohtoni, pe cât de talentați, pe atât de numeroși s-au constituit, în urmă cu peste un sfert de secol, în Uniunea Epigramiștilor din România, care și-a sărbătorit recent o fructuoasă existență. În fruntea lor se află poetul, prozatorul, eseistul și, desigur, epigramistul George Corbu. O fericită coincidență a făcut ca la aniversare maestrul Corbu să-și poată lansa cel de-al patrulea volum din seria Corbigrame – vocabulă de el însuși creată, cu subtitlul: „Embleme, teme, anateme, dueluri fără probleme“. Împlinise totodată 75 de ani, dintre care vreo 60 închinați catrenului epigramatic.
     Cartea este o culegere a producțiilor sale umorist-șfichiuitoare publicate și, până în acest moment, poate inedite, la care se adaugă „dueluri“ de gen, cu spadasinii numiți: Gh. Steriade (înțepături umoristice schimbate între 5 și 26 iulie 1976),  Ghiocel Constantinescu (9 septembrie – 29 decembrie 1978), Vasile Tacu (6 decembrie 1978 – 1 mai 1979).
     Dar George Corbu are și meritul de a conduce Uniunea Epigramiștilor, funcție în care a fost ales și menținut pentru incontestabile merite (traficul de influență, pila, mita fiind în această asociație cu desăvârșire inacceptate și, din contră, stigmatizate și „anatemizate“). Meritele sunt acelea de a fi scris și publicat peste 160 de studii și prefețe asupra unor comilitoni, cărora de asemenea le-a îngrijit edițiile (Florin Iordăchescu; Cincinat, Ion și Mircea Pavelescu), de a fi scris cele patru volume de „Corbigrame“ și de a fi realizat prima antologie a epigramei românești (2004). Este și autorul miniantologiei „Epigramiști români“, al volumului „Epigrame și fabule“ și al unor sonete scrise împreună cu Mircea Trifu. Continuă să susțină – Dumnezeu știe cu câte greutăți de ordin financiar și nu numai –, publicațiile cvasiperiodice ale Uniunii și cele ale filialelor din țară.
     Între medici se numără destui umoriști și epigramiști de mare talent (s-au realizat antologii ale acestor profesioniști cărora umorul le este adesea salutar, unele traduse într-o limbă de circulație europeană), precum regretații dr. Mircea Dinescu și dr. Nicolae Ghițescu (medic veterinar, adesea prezent în redacția săptămânalului „Viața medicală“), ori chirurgul craiovean Ștefan Marinescu (n. 1929) – medic-scriitor, mare cunoscător al trecutului îndepărtat al șarjelor umoristice oltene. Neputând însă a-i menționa pe toți într-o semnalare ca aceasta de față, le-am cuprins biografia profesională și artistică într-o lucrare mai veche („Literatura artistică a medicilor“, 2 vol., 2009).
     „Corbigrame IV“ poate fi și o carte de vacanță, lectură ideală pentru luna în care ne aflăm. Multe dintre catrene au – folosind biciul ironiei și al hazului descrețitor de frunți – un rol moralizator, dezvăluind strâmbătăți și tare din societatea noastră de astăzi. De pildă, „Unui român oarecare“: „De râzi cu lacrimi ești bogat/ Căci ele sunt un testimoniu/ Al unicului patrimoniu/ Ce nu a fost înstrăinat!“ sau „De eternă actualitate“: „Nenea Iancu – un colos –/Vedea totul monstruos./ Robi aceluiași blestem/ Numai monștrii noi vedem“ ori „Câte ceva despre viață“: „E un semn de întrebare/ Dacă viața e-o poveste:/ Chiar dacă nu este,  pare; / Chiar dacă nu pare, este!“. Numele său este prilej de variate catrene – „Mie în calitate de membru al familiei Corvidaelor“: „Cioara-i pasăre de soi/ Când e Corb și nu cioroi./ Însă poate fi vultan/ Purtând numele Cioran!“
     La decesul maestrului N. Ghițescu, pomenit mai sus, familia îi oferă lui Corbu pălaria epigramistului care compusese catrenul: „Când voi porni în veșnicie,/ Aș vrea, iubită pălărie,/ Solemnă să rămâi în cui,/ Să spună toți : «A fost a lui !»“. Replica post-mortem a lui G. C. nu întârzie: „Nici azi aceeași pălărie / Pe cap n-a încetat să stea,/ Ea e mereu la datorie – /Acuma, însă, e a mea!“. Eu adaug însă o „Îngrijorare“: „Corbii ajung ușor la centenar./ Spune, Maestre, să se știe: / Din prea purtata pălărie,/ Ce  ne vei lăsa în dar?“.
     Prefața volumului este oferită de poetul Ion Brad. Ilustrația foarte reușită a volumului este semnată de Lucian Dobârtă, iar coperta a patra (desen reprezentându-l pe autor) de Niculai Hilohi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe