Volumul Destine zbuciumate al dlui Vasile Ilucă, surprinzătoare întâlnire de dragoste între un trecut palpabil şi un ideal îndrăzneţ, este prezentat de dna dr. Eugenia Grosu-Popescu la Cartea confraţilor.

 "> Locul în care Trecutul se întâlneşte cu Iubirea - Viața Medicală
Cultură

Locul în care Trecutul se întâlneşte cu Iubirea

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - feb. 14 2012
Locul în care Trecutul se întâlneşte cu Iubirea

Volumul Destine zbuciumate al dlui Vasile Ilucă, surprinzătoare întâlnire de dragoste între un trecut palpabil şi un ideal îndrăzneţ, este prezentat de dna dr. Eugenia Grosu-Popescu la Cartea confraţilor.

 

   Dacă linia imaginară după care pământul se întâlneşte cu cerul o numim „orizont“, o scriere de istorie adevărată şi, totodată, de ficţiune, o surprinzătoare întâlnire de dragoste între un trecut palpabil şi un ideal îndrăzneţ se întitulează, de astă dată, DESTINE ZBUCIUMATE. Găsim aici acea viziune fără de cusur privind formarea caracterelor pe temeliile solide ale unei identităţi culturale distincte, permanent însoţită de marea Iubire în viaţa personală, ca şi în exercitarea profesiei (Iubire care, pentru cei mai „sexi“ dintre contemporani ar părea de nuanţă SF).
  Personajele – fictive – sunt înzestrate cu biografii testate în direct de povestitorul însuşi. Eroul principal, Nicu, este un şcolar eminent, atras încă din şcoala primară de viitoarea lui soţie, o temută rivală (deocamdată) la premiul întâi. Va deveni medic. Nu orice medic, ci unul exemplar. Rivala lui va deveni învăţătoare, dar nu orice învăţătoare, ci una exemplară şi, nu în ultimul rând, iubita ideală. În preajma celor doi gravitează importante personaje pozitive, animate şi ele de Iubire. „Răii“ nu se bucură de o atenţie comparabilă, apar însă în acţiuni-cheie cu forţa unor izbutite caricaturi ale defecţiunilor omeneşti, condimentând secvenţele de film sepia oferite de autor. În virtutea obişnuinţelor medicale, autorul ia pulsul vremurilor în timp ce prescrie reţeta. Substanţa numărul unu din agenda sa medicală, în care crede cu putere, este Iubirea. Un amănunt ilustrează şi trădează această pasiune: predilecţia pentru apelativul „dragule“, pe care şi-l adresează neîncetat, fără deosebire de poziţie socială, vârstă sau sex, toţi cei capabili de marea iubire.
   Povestea cărţii e povestea ţării. Singură pe lume, târâtă în război, îngenuncheată. Pe crucea ei sunt răstignite personajele. Nu sunt vremile sub cârma omului, ci bietul om sub vremi. Limbajul e al omului de astăzi, cu schijele graiurilor moldovean sau ardelean şi ale rostirilor de altădată, în tot ce au ele mai pitoresc. Unchiul de la ţară al lui Petrică e moldovean: „Când îţi bea sî vă gândiţi cî îi vin din ceal vechi – uitat în fundul zămnicului di pi vremea când crâşmăriţa ceea frumoasî cu catrinţî aducea vinu’ în ulcior şî ţî-l turna într-o ulcicî di lut. Da’ sî videţ voi cum îi îmblau ochii… Ca douî rânduneli…“.
   Vocabularul cuprinde şi cuvinte surprinzătoare, ca „neveste“ folosit ca adverb, cu înţelesul „fără de veste“. Iată-l într-un fragment de dialog viu, în care nu doar cuvântul cu pricina, ci şi vioiciunea, concizia şi emoţia sunt prezente:
   „– Ce-i asta, Nicule?
   – Ordin de mobilizare, tată.
   – Şi îi laşi să-l vadă maică-ta pe neveste? Vrei să moară de inimă? Când l-ai primit?
   – Astăzi dimineaţă.
   – Şi nu este nicio portiţă de scăpare?
   – Doar Curtea Marţială, tată.“
   Din capul locului, cititorul noului roman al lui Vasile Ilucă este cucerit de dramatismul accentuat al situaţiilor, al trăirilor eroilor săi. Pentru Nicu, problemele apar încă din prima pagină a cărţii: să stea sau să nu stea în bancă alături de Petrică? Întotdeauna prezentă, conştiinţa eroului contribuie la rezolvarea problemelor, începând tot de pe prima pagină. Este „Gândul de veghe“, un personaj care-l ajută pe Vasile Ilucă în încercarea de a promova, cu haz şi autoironie, înţelepciunea. Departe de a aproba toate pornirile lui Nicu, Gândul de veghe îşi bruschează nu o dată eroul: „Mai încet cu invectivele, amice! Ia-ţi soarta în propriile-ţi mâini şi defilează!“.
   Am lăsat la urmă istoria. Nu pentru că ar avea un rol secundar în carte, ci dimpotrivă. Principalul erou este chiar ea. Dar viziunea autorului este una originală. Istoria îşi face apariţia solemn, se înalţă din întreaga scriere, monument din străvechi în continuă facere, ca o columnă. E columna unui martiriu fără pauze, al unui popor oropsit sub talpa hrăpăreaţă a „neica nimenilor“. Marile personalităţi ale trecutului au pe columnă un relief aparte. Aidoma celui de la Roma, monumentul, respirând demnitate şi fapte vitejeşti, se înalţă dincolo de vederea omenească, până în înaltul cerurilor. De ce atât de sus, de ce dincolo de vederea omenească? Oare nu cumva spre vederea şi spre Iubirea Dumnezeiască?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe