Patru
universități de medicină din țară (Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Iași și Timișoara)
deschideau, în urmă cu șapte ani, porțile specialității de nutriție și
dietetică. Se răspundea astfel unei cerințe stringente, deoarece licențiații în
domeniu erau așteptați de structurile medicale, educaționale și chiar de
populație. Astăzi sunt deja patru promoții care au calificarea și entuziasmul
de a profesa, ajutate și de legea exercitării profesiei de dietetician
promulgată anul trecut.
Un
exemplu al implicării lor este volumul Recomandări de intervenții
nutriționale la pacienții spitalizați, apărut anul acesta, sub redacția conf. dr. Ioan A. Vereșiu, la editura Echinox din Cluj-Napoca. Lucrarea
are marele merit de a se adresa în primul rând – după cum remarcă și autorii –
acestei categorii profesionale, aflată la primii pași în România. A redacta o
lucrare destinată să-i susțină în pregătire pe membrii acestei profesii, precum
și să completeze cu încă o piesă fundamentul didactic românesc al acestui
teritoriu medical cu o importanță insuficient recunoscută, este un act întru
totul necesar și meritoriu.
Conf.
dr. Ioan A. Vereșiu a adunat, pentru scrierea acestei cărți, un grup de tineri
absolvenți ai masteratului „Nutriția și calitatea vieții“ organizat de
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca,
majoritatea având ca bază a formării profesionale chiar specialitatea de
nutriție și dietetică, parcursă anterior în cadrul aceleiași universități.
Împreună cu acești absolvenți și cu dr. Silvia Ștefania Iancu, editorul a structurat
un volum cu o abordare practică, în care o primă parte este o recapitulare
sintetică a unor noțiuni de bază în nutriție, alimentație sănătoasă și evaluare
nutrițională, urmată de secțiuni dedicate diverselor problematici nutriționale
cu care se pot întâlni cei implicați în îngrijirea pacienților cu patologii
chirurgicale sau medicale care necesită spitalizare. Cităm aici secțiuni
consistente din patologiile chirurgicale, care detaliază intervențiile
nutriționale ale principalelor tipuri de chirurgie digestivă, dar și din sfera
maxilo-facială, urologică, ginecologică și obstetricală, oftalmologică, ORL sau
a îngrijirii pacienților cu transplant sau arsuri. Secțiunile dedicate
patologiilor medicale cuprind detalii despre îngrijirile nutriționale necesare
în denutriție, boli medicale digestive, cardiovasculare, respiratorii, renale,
hematologice, neurologice și psihiatrice. Finalul cărții cuprinde o serie de
instrucțiuni specifice anumitor grupe populaționale vulnerabile, așa cum sunt
pacienții oncologici, geriatrici, cu boli metabolice, dar și cei afectați de
aparent banala hipertensiune arterială. În încheiere, sunt descrise marile
principii de nutriție parenterală.
În tabloul de bord al lucrării există
câteva puncte-cheie. În primul rând, trecerea în revistă a grupelor mari de
boli medicale și chirurgicale o fac utilă în multiple situații și o transformă
într-un material la care profesioniștii din domeniul nutriției și dieteticii
vor apela probabil cvasipermanent. În al doilea rând, construcția sa este sintetică
și ușor de parcurs, iar structura informațională este unitară și logică,
trecând întâi prin elementele centrale de diagnostic și tratament, ca apoi să
descrie obiectivele și metodele concrete ale intervențiilor nutriționale.
Suplimentar față de informația teoretică, toate secțiunile legate de îngrijirea
nutrițională sunt completate cu exemple practice, ceea ce mărește și mai mult
gradul de accesibilitate și crește valoarea didactică a volumului.