Newsflash
Cultură

Logic și unitar în nutriție

Logic și unitar în nutriție
     Patru universități de medicină din țară (Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Iași și Timișoara) deschideau, în urmă cu șapte ani, porțile specialității de nutriție și dietetică. Se răspundea astfel unei cerințe stringente, deoarece licențiații în domeniu erau așteptați de structurile medicale, educaționale și chiar de populație. Astăzi sunt deja patru promoții care au calificarea și entuziasmul de a profesa, ajutate și de legea exercitării profesiei de dietetician promulgată anul trecut.
     Un exemplu al implicării lor este volumul Recomandări de intervenții nutriționale la pacienții spitalizați, apărut anul acesta, sub redacția conf. dr. Ioan A. Vereșiu, la editura Echinox din Cluj-Napoca. Lucrarea are marele merit de a se adresa în primul rând – după cum remarcă și autorii – acestei categorii profesionale, aflată la primii pași în România. A redacta o lucrare destinată să-i susțină în pregătire pe membrii acestei profesii, precum și să completeze cu încă o piesă fundamentul didactic românesc al acestui teritoriu medical cu o importanță insuficient recunoscută, este un act întru totul necesar și meritoriu.
     Conf. dr. Ioan A. Vereșiu a adunat, pentru scrierea acestei cărți, un grup de tineri absolvenți ai masteratului „Nutriția și calitatea vieții“ organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca, majoritatea având ca bază a formării profesionale chiar specialitatea de nutriție și dietetică, parcursă anterior în cadrul aceleiași universități. Împreună cu acești absolvenți și cu dr. Silvia Ștefania Iancu, editorul a structurat un volum cu o abordare practică, în care o primă parte este o recapitulare sintetică a unor noțiuni de bază în nutriție, alimentație sănătoasă și evaluare nutrițională, urmată de secțiuni dedicate diverselor problematici nutriționale cu care se pot întâlni cei implicați în îngrijirea pacienților cu patologii chirurgicale sau medicale care necesită spitalizare. Cităm aici secțiuni consistente din patologiile chirurgicale, care detaliază intervențiile nutriționale ale principalelor tipuri de chirurgie digestivă, dar și din sfera maxilo-facială, urologică, ginecologică și obstetricală, oftalmologică, ORL sau a îngrijirii pacienților cu transplant sau arsuri. Secțiunile dedicate patologiilor medicale cuprind detalii despre îngrijirile nutriționale necesare în denutriție, boli medicale digestive, cardiovasculare, respiratorii, renale, hematologice, neurologice și psihiatrice. Finalul cărții cuprinde o serie de instrucțiuni specifice anumitor grupe populaționale vulnerabile, așa cum sunt pacienții oncologici, geriatrici, cu boli metabolice, dar și cei afectați de aparent banala hipertensiune arterială. În încheiere, sunt descrise marile principii de nutriție parenterală.
    În tabloul de bord al lucrării există câteva puncte-cheie. În primul rând, trecerea în revistă a grupelor mari de boli medicale și chirurgicale o fac utilă în multiple situații și o transformă într-un material la care profesioniștii din domeniul nutriției și dieteticii vor apela probabil cvasipermanent. În al doilea rând, construcția sa este sintetică și ușor de parcurs, iar structura informațională este unitară și logică, trecând întâi prin elementele centrale de diagnostic și tratament, ca apoi să descrie obiectivele și metodele concrete ale intervențiilor nutriționale. Suplimentar față de informația teoretică, toate secțiunile legate de îngrijirea nutrițională sunt completate cu exemple practice, ceea ce mărește și mai mult gradul de accesibilitate și crește valoarea didactică a volumului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe