Bonjuriştii iviţi după evenimentele din 1989 sunt ori copii de bani gata, frecventând străinătăţurile pentru shopping sau din spleen-ul preabinelui existenţial ce le-a lovit familiile, ori tineri care s-au trezit într-o lume cu totul alta decât cea a părinţilor, care şi-au conştientizat potenţialul intelectual, imposibilitatea dureroasă de a şi-l dezvolta în ţară şi – dobândind burse ori găsind mijloace de subzistenţă – s-au expatriat. Dar nu numai în Franţa, precum bonjuriştii anilor 1830–1848, ci în toată lumea civilizată, muncind din greu, uneori discriminaţi pentru că erau români ori prea săraci pentru trendul consumist al congenerilor vestici, sperând într-o revenire. (...)"> Love story cu bonjurişti - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Love story cu bonjurişti

de Dr. Mihail MIHAILIDE - ian. 14 2011
Love story cu bonjurişti

    Bonjuriştii iviţi după evenimentele din 1989 sunt ori copii de bani gata, frecventând străinătăţurile pentru shopping sau din spleen-ul preabinelui existenţial ce le-a lovit familiile, ori tineri care s-au trezit într-o lume cu totul alta decât cea a părinţilor, care şi-au conştientizat potenţialul intelectual, imposibilitatea dureroasă de a şi-l dezvolta în ţară şi – dobândind burse ori găsind mijloace de subzistenţă – s-au expatriat. Dar nu numai în Franţa, precum bonjuriştii anilor 1830–1848, ci în toată lumea civilizată, muncind din greu, uneori discriminaţi pentru că erau români ori prea săraci pentru trendul consumist al congenerilor vestici, sperând într-o revenire. (...)

    Bonjuriştii iviţi după evenimentele din 1989 sunt ori copii de bani gata, frecventând străinătăţurile pentru shopping sau din spleen-ul preabinelui existenţial ce le-a lovit familiile, ori tineri care s-au trezit într-o lume cu totul alta decât cea a părinţilor, care şi-au conştientizat potenţialul intelectual, imposibilitatea dureroasă de a şi-l dezvolta în ţară şi – dobândind burse ori găsind mijloace de subzistenţă – s-au expatriat. Dar nu numai în Franţa, precum bonjuriştii anilor 1830–1848, ci în toată lumea civilizată, muncind din greu, uneori discriminaţi pentru că erau români ori prea săraci pentru trendul consumist al congenerilor vestici, sperând într-o revenire. Când au realizat însă că actualele giubele şi caftane n-au nevoie de competenţa lor, şi că specializările, masteratele şi doctoratele obţinute nu le spun acestora nimic, au renunţat să se întoarcă…
    Acesta este cadrul general şi, cu mici variaţii, backgroundul poveştii de dragoste dintre Marc şi Iunia, protagoniştii romanului JOCUL ORB, de Olivia Sgarbură.
    Autoarea este medic rezident în chirurgie la Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, preparator universitar de Chirurgie generală la UMF „Carol Davila“, absolventă a Facultăţii de Psihologie, cu masterate în psihoterapii cognitiv-comportamentale şi în managementul sănătăţii şi articole publicate în reviste ISI, poetă – autoare a trei volume de poeme –, membră a Uniunii Scriitorilor din România (secţia poezie, 2008). „Jocul orb“ (Ed. Pământul) a fost premiat la Concursul naţional „Literatura modernă“, ediţia a II-a, 2010. Acest concurs, care începe să capete tradiţie, e organizat de editura menţionată, în parteneriat cu Filiala Piteşti a USR, Consiliul judeţean Argeş, Biblioteca „Dinicu Golescu“, Centrul cultural Piteşti, revistele „Argeş“ şi „Cafeneaua literară“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe