Newsflash
Cultură

Lucrul acela viu și adevărat

de Paula ROMANESCU - aug. 25 2017
Lucrul acela viu și adevărat
     Ce lucru frumos și „cât se poate de adevărat chiar dacă viu”! L-am întâlnit la o răscruce în care sentimentele se aflau într-o amețitoare derivă, după ce lucrul acela frumos tocmai încercase să negocieze cu un înger cu pași grei, care pretindea că ar putea să-l scoată „din ghearele unei iubiri imposibile”. Dar el prefera să continue să scrie „cu bucurie despre tristețe, despre trecerea clipelor”, despre timpul care trece și petrece. El lua din livada care-i este suflet, când inima este numai bună de cules, iar ochii „numai buni de stors lacrimi dulci”, pentru vinul amar al unei beții fără nume când nu prea știm bine ce ne leagă de prieteni, „vinul ori sângele”. Iar timpul ne îmbărbătează cu vorbe liniștitoare, împingându-ne spre fereastra deschisă a cerului.
     El continuă să scrie despre grăbire – goana aceea de fiecare zi, „cu sângele în dezordine și creierii răvășiți de vântul verde al primăverii venite iar și iar prea devreme”, când întâlnești fără veste „iubirea vieții tale”, grăbită și ea spre un ceva nevăzut, spre un cineva neștiut. Și înainte de a auzi strigătul: „Sunt aici!”, se pierde în mulțime în orașul „îmbrăcat parcă și el la repezeală, cu străzile pe dos, respirând sacadat” sub un cer indiferent, noros, „descheiat la toți îngerii”.
     Continuă să scrie despre părinții care se uită la cer, la văzduh, la pământ, cu iubirea nemăsurată cu care se uită la copilul lor ca la o ctitorie sfântă. Se simte în privirea aceasta, surprinsă în poem nou, ecoul scrisului sorescian. Și cum altfel? Poezia lumii este un cântec fără sfârșit îngânat rând pe rând de poeți. Se stinge o voce, alta duce mai departe firul poveștii în viața niciodată muritoare.
     Scrie despre o insuportabilă fericire – acel „lucru nespus de greu” –, despre destin. Despre măturătorii din oraș, care adună cântând fărâme de iubiri devenite fără preț și aruncate la nimereală de cei care aleargă după altă iubire. Scrie despre lacrimi și ploi sau despre ploaia în care se preschimbă lacrimile când viața devine un poem jefuindu-se singur de metaforele costisitoare și rare”. Scrie despre „jocul de-a viața” în spațiul acela sacru, locul care ne este țară – „acolo unde a fost cel mai greu și cel mai frumos”.
     În „Spaima trecerii prin miracol” se simte adiere de vers horean dintr-un sonet cuo să-ți vină rândul nu ai teamă/să fii și tu cu cei plecați de-o seamă”.Dar miracolul trece prin mii de spaime și frumuseți cu noi, prin noi, peste noi, cât ține respirarea unui poem care să dea sufletului luminos contur de umbră albastră.
     Ce lucru frumos și „cât se poate de adevărat chiar dacă viu”! Seamănă cu o carte lucrul acesta. Este poeta Victoria Milescu. Ea este aerul care, în loc să plângă, cântă. Volumul de poeme Deriva sentimentelor  semnat de Victoria Milescu, a apărut la editura Betta în 2016, cu o prefață de Nicolae Georgescu și cu o notă biobibliografică în măsură să stârnească un taifun de entuziasm printre confrați, semn că totul este cât se poate de bine în cea mai bună lume dintre toate lumile posibile. Volumul este o dovada că da, în lumea asta se scrie încă poezie. Și nu de orice fel, ci adevărată, vie.
     Ce lucru frumos și cât se poate de adevărat este sufletul viu al unei ființe care cântă, șlefuind din cuvânt forma lacrimii cu străvezimi. Victoria Milescu este un copil mare, pe care deriva sentimentelor l-a transformat într-un lucru dureros de viu și adevărat: o carte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe